Szeptember elseje

2020.08.29. 11:30

Ennyibe kerül az iskolakezdés Nógrádban

Szeptemberben több tízezer nógrádi iskolásnak szólal meg a csengő. Sokan már megvették amikre az iskolaév során szükség lesz, de legtöbb család az utolsó pillanatra halasztja a tanszerek beszerzését.

K. K

A lányoknál az unikornis, a fiúknál a katonai mintázat a menő

Forrás: NMH

Fotó: H. M

A papír-írószer szaküzletekben széles palettával és minőségi termékekkel várják a vevőket, akik bőséges kínálatból válogathatnak a közelgő iskolakezdésre.

– A legnagyobb rohamra hétvégén lehet számítani, hiszen sokan augusztus végéig halasztják a bevásárlást. Idén a szülők, gyermekenként átlagosan 30 ezer forintot költenek, ugyanakkor 10-15 ezer forintból is meg lehet oldani a tanszervásárlást – mondta el portálunknak Bódi Angéla az egyik salgótarjáni papír-írószer boltvezetője.

Hozzátette: elsős kezdőcsomagot már 2 ezer forintért is lehet kapni, de a beiskolázás költsége családonként eltérhet, főleg ha a taneszközökön kívül másra is szükség van. Például, ha a szülő az alapfelszerelés mellé új tolltartót, táskát, tornazsákot is vásárol, a végösszeg akár a 70-80 ezer forintra is rúghat.

Bőséges a tanszerválaszték, az árak pedig hatalmas eltéréseket mutatnak
Fotó: H. M / NMH

Viszont még ennél jobban a zsebébe kell nyúlni a családnak, ha informatikai- és okos eszközökre, bútorokra, ruházatra van szükség. Egyetemista esetén pedig albérletre és útiköltségre is félre kell tennie a szülőnek.

Gáspárné Hovanecz Erika, aki éppen három gyermekével vásárolt az egyik papírboltban azt mondta: néhány dologból, mint a rajzfelszerelések igyekszik a minőségit választani, de alapjában véve vegyes árkategóriában válogatták össze az iskolába valót. Hozzátette: mint minden szülő, próbál gyermekei kívánságának eleget tenni, de előfordult már, hogy lebeszélte őket egy-két kevésbé praktikus termékről.

Mint utánajártunk a hipermarketekben a legolcsóbb A5-ös füzet 50 forint körül mozog, az A4-esért 100-150 forintot kell fizetni. Az egyszerű spirálfüzetekért 200-300 forintot kérnek, de találtunk belőle olyan fajtát is, amelyiknek több ezer forintra rúg az ára. Az utóbbi árkategóriában leginkább az éppen népszerű figurákkal díszített füzetek tartoznak.

Míg a szülőket a praktikum és az ár foglalkoztatja, addig a gyerekek a divatos, mesehősökkel díszített tanszereket kedvelik.

Idén a leányzók körében a Jégvarázsos díszítés volt az abszolút nyertes, míg a fiúknál a Fortnite volt a befutó. Ezen kívül a lányoknál a második helyen az unikornis, míg a harmadik helyen Mickey egeres mintázatok végeztek. Színekben mint minden évben most is a rózsaszín hódít, ezen kívül sokszor kerül csillámló vagy illatosított füzet is a bevásárlókosárba.

A fiúknál a katonás és az űrhajós díszítő elemek mellett a focival kapcsolatos termékek voltak kelendők. A fiúk a kékes, zöldes árnyalatokat kedvelik, illetve kevésbé szeretik a feltűnő mintákat inkább a letisztult, hagyományos ábrák felé hajlanak.

A lányoknál az unikornis, a fiúknál a katonai mintázat a menő
Fotó: H. M / NMH

Kíváncsiak voltunk nagyjából mennyibe kerülnek az iskolai felszerelések, ezért képzeletbeli bevásárlókosarunkba olyan közép-árkategóriás terméket tettünk bele, amelyre az iskolakezdéshez általánosan szükség lehet:

Hátizsák: 8900 forint

Írószerek (ceruza, toll, radír): 1200 forint

Tolltartó: 2800 forint

Tornafelszerelés (cipő, nadrág, póló): 8000 forint

Füzetek(10 db vegyes A4, A5, spirál): 3500 forint

Rajz felszerelés: 5000 forint

Technika felszerelés: 4500 forint

Összköltség: 33. 900 forint

Diákokat kérdeztük, hogy mit vásárolnak szívesen:

Gáspár Kinga, Salgótarján: Édesanyámmal és a testvéreimmel szinten minden évben együtt szoktuk kiválasztani a szeptemberi iskolai kellékeket. Általában azokat a tanszereket részesítem előnyben amelyik a természetet, az élővilágot vagy az állatokat ábrázolja. Hozzáteszem az egyszarvúval díszítettek is tetszenek, de azokat inkább meghagyom másoknak.

Gáspár Kristóf, Salgótarján: Ebben az évben az autós dolgok a kedvenceim, így anyukámmal úgy próbáltuk összeválogatni a tanszereket, hogy mindegyiken legyen egy – két négykerekű. A tanulást is megkönnyíti, ha az autókkal díszített füzetekben dolgozom. Főleg, ha ehhez még egy ugyanilyen toll vagy ceruza is párosul. A többiek a menő cuccokat mindig megdicsérik a suliban.

Virágos Gergő, Salgótarján: Úgy néz ki, hogy a következő tanévben egy telefon vagy egy laptop fontosabb lesz mint egy füzet. Sajnos benne van a levegőben, hogy szeptembertől újra vissza kell állnunk a digitális oktatásra. Emiatt nekem is megugrott az bevásárlás ára, mi több, nem én vagyok az egyetlen iskoláskorú a családban. Szerencsére a tankönyveket ingyen kaptuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában