óvodakert

2020.08.18. 16:45

Csinos összegből kertészkednek a szandai óvodások

Háromszázezer forint értékben nyert vetőmagokat a szandai Pitypang óvoda az idei Országos Iskolakert-fejlesztési Program pályázatán, amelyet óvoda- vagy iskolakertet működtető közösségek számára hirdettek meg. A hamarosan kialakításra kerülő ökoszemléletű konyhakertben zöldségnövényeket, gyümölcsöket és dísznövényeket termesztenek majd a gyerekek felnőtt irányítása mellett.

Sziládi Krisztina

A gyerekek érdeklődve figyelik, hogy az óvónő milyen magokat mutat nekik

– A kert újabb teret nyit majd a nevelés számára. Lehetőséget teremt egy olyan tanítási-tanulási folyamat megszervezésére, ahol a kicsik problémamegoldó gondolkodása, tervszerű cselekvése, önállósága és együttműködő képessége egyaránt fejlődhet – mondta Tóth Szilvia óvodavezető, hozzátéve: – A kert a természet egy darabja, amit az ember a közvetlen környezetében hoz létre. Akinek valaha volt kertje, jól tudja, önmagában is terápiás erővel bír bármely korosztály számára akkor is, ha csak úgy vagyunk benne, és akkor is, ha munkálkodunk vele. Az óvoda és iskolakertek, mint tudatosan felépített oktatóterek még túl is mutathatnak ezen. Speciális fejlesztést eredményezhet az a pedagógiai tudatosság, ha egyes részeit tudatosan terápiás céllal alakítjuk ki, ültetjük be.

A gyerekek érdeklődve figyelik, hogy az óvónő milyen magokat mutat nekik NMH-fotó

Az Agrárminisztérium támogatásával 2019-ben indított Országos Iskolakert-fejlesztési Program egy olyan kezdeményezés, amelynek célja a felnövekvő generáció szemléletformálása, hiszen a jövő környezeti kihívásaival csak felkészülten, környezettudatos hozzáállással lehet szembenézni. Az erre való nevelést pedig a legkisebb korban kell elkezdeni.

– A már ismert iskolakertek kialakítása mellett idén lehetett először pályázni óvodakert létrehozására is. Természetesen azonnal éltünk a lehetőséggel – mondta Tóth Szilvia, aki arra is kitért, hogy a felhívásra az ország minden megyéjéből érdeklődtek, több mint négyszeres volt a túljelentkezés.

– Előre meg kellett tervezni az egész kertet, amiben a zöldségek mellett különféle gyógynövények és virágok is helyet kaptak. A nyertes pályázatunknak köszönhetően háromszázezer forint értékben jutottunk hozzá kiváló minőségű vetőmagokhoz, kerti eszközökhöz, ágyáskeretekhez. A Covid–19 koronavírus miatt elrendelt intézkedések következtében a program megvalósítása kicsit későbbre tolódott, a tavaszi ültetés értelemszerűen elmaradt, de szerencsére számos vetőmagot ősszel kell elültetnünk. Jelenleg a talaj-előkészítés zajlik. Gyomtalanítanunk kell a később megművelésre szánt területeket, de mivel ökogazdálkodást kell folytatnunk, gyomirtó szereket sem használhatunk. Ezért most fekete fóliával leterítettük a leendő ágyások helyét, elpusztítva ezzel az ott lévő gazokat, s miután kialakítjuk az ágyásokat, szeptembertől egész novemberig ültethetjük a vetési idejüknek éppen megfelelő növényeket. Aztán tavasszal természetesen minden a helyére kerül majd.

Noha a szandai kisgyermekek a nagyvárosiakkal ellentétben nem a természetes környezettől távol, attól szinte teljes elszigeteltségben töltik idejük nagy részét, az óvodakert így is új élményeket ad számukra, rengeteg felfedezni való érdekességet tartogat. A hamarosan virágzó kiskertjük olyan ökoszemléletű oktatási és nevelési tér lesz, ahol szemléltető, konyhakerti és ökológiai bemutatótérben zöldségnövények, gyümölcsök és dísznövények termesztési, gondozási munkáiban vesznek majd részt személyesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában