Gazdaság

2024.05.14. 06:55

Középosztály: tíz év alatt kétmillió fővel bővült, hangzott el a szécsényi előadáson

A Szécsényi Polgári Estéknek ezúttal dr. György László kormánybiztos, gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos volt a vendége. A hétfőn, a Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban megtartott rendezvényen bemutatta a napokban megjelent „A középosztály forradalma – Meritokratikus stratégia a 21. századra” című könyvét.

Lászlók Judit

Dr. György László (balra) és dr. Bagó József a könyvbemutatón, amelyen a középosztály került a középpontba

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A könyvbemutatót egy sajtótájékoztató előzte meg, amelyen dr. Bagó József Nógrád Vármegye Önkormányzatának a jegyzője és a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje elmondta, hogy a gazdaság jelen pillanatban nagyon foglalkoztatja Szécsényt és térségét, ugyanis gazdaságfejlesztésre van szükség. Ehhez a témához pedig egy kiváló szakembert sikerült megnyerniük dr. György László kormánybiztos személyében.

Dr. György László előadása
Fotó: Hüvösi Csaba

Szécsény egyébként is hátrányos helyzetű térségként van nyilvántartva, hiszen magas munkanélküliség, ezért mindenféleképpen szükséges javítani az emberek jólétét. Elsősorban nem csak az elszegényedettebb rétegét, hanem a középosztály életszínvonalát is meg kell tudni tartani, sőt növelni azt, ha lehetséges. Ennek egyik útja az, hogy helyben munkahelyeket teremtünk – mondta dr. Bagó József.

A nyugati középosztály zsugorodik, a magyarországi épül

Ezt követően dr. György László kormánybiztos vette át a szót, majd elmondta, hogy a politikához képest a tudomány le van maradva, abban az értelemben, hogy a nagy részletezettségű adatok mindig két-három éves késleltetéssel állnak elő, ezért adatalapon teljes bizonyossággal elmondható, hogy Magyarországon 2011 és 2021 között kettőmillió fővel bővült a középosztály. Kifejtette továbbá, hogy ide azok tartoznak azok, akik egyebek mellett az átlagbér legalább 60 százalékát keresik, a vagyoni helyzetük megengedi, hogy váratlan kiadásokat finanszírozzanak, van autójuk, vannak híradástechnikai eszközeik, saját lakóingatlannal rendelkeznek és igényük van a kultúrára. 

– Azoknak a száma, akik ezeknek a kritériumoknak megfelelnek az kettőmillió fővel bővült Magyarországon – hangsúlyozta dr. György László, aki szerint a könyve azt mutatja be, hogy miközben a nyugati középosztályok sorvadnak, a magyarországi épül. Kihangsúlyozta a könyvben azzal foglalkozik, hogy Nyugaton miért nem tudnak hathatós válaszokat adni a problémáikra, mi pedig miért tudtuk ezt megtenni a külön adókkal, a gazdaság fehérítéssel, a munkahelyteremtéssel, a költségvetés rendbetételével az elmúlt 14 évben. 

Szécsényben szükség van a beruházásokra 

– Itt a térségben a kulcs valóban az, hogy tovább bővítsük a beruházásokat, és arra ösztönözzük a vállalkozókat, hogy ruházzanak be. Csak a szécsényi vállalkozók az elmúlt három évben 2 milliárd forintnyi támogatásban részesültek annak érdekében, hogy a munkahelyeket meg tudják tartani, és újakat tudjanak létrehozni, valamint képesek legyenek beruházni – mondta dr. György László. Hozzátette: – Ezt az úgynevezett meritokratikus utat folytatjuk tovább, vagyis amennyire lehetséges érdemük, tehetségük és szorgalmuk szerint támogatjuk abban az embereket, hogyha valamit szeretnének megvalósítani, akkor ahhoz megkapják a megfelelő támogatást. Ezt leginkább azzal lehet megtenni, hogy az adóikat jelentős mértékben csökkentettük. Ezt a folyamatot mutatja be a könyv, illetve azt, hogy mi vár ránk a 2020-as és ’30-as évtizedben, ha ezen az úton haladunk tovább 

A kormánybiztos portálunknak elárulta azt is, hogy azért tartotta fontosnak ez a könyvet elkészíteni, mert egy globális problémára tudtak hathatós nemzetállami választ adni, és a könyvével szeretné inspirálni a nyugati világ döntéshozóit és felhívni a figyelmet ezekre a társadalom és gazdaságpolitikai intézkedésekre, illetve arra, hogy érdemalapú gazdaságpolitikát folytatnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!