fogyasztásmérő

2020.07.13. 07:00

Újra csengethetnek a mérőóra-leolvasók Nógrádban is

Szűkebb hazánk lakosai is számíthatnak rá, hogy hosszú hónapok után ismét becsenget hozzájuk a víz-, a gáz- vagy a villanyóra-leolvasó. A különböző közműcégek megkezdték – a biztonsági előírások betartása mellett – a fogyasztásmérők személyes leolvasását.

Veres Edina

Víz, gáz, áram óra leolvasás.

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A Tigáz Zrt. portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint a korlátozó intézkedések enyhítését követően fokozatosan állítják vissza a járvány előtti működési rendet. A – Tigáz megbízásából eljáró – DL Délalföldi Leolvasó Szolgáltató Kft. munkatársai immár személyesen keresik fel a felhasználási helyeket a fogyasztásmérő berendezések leolvasása és fényképes dokumentálása érdekében. A tájékoztatás szerint mielőtt ez megtörtént, a telefonos és az online ügyfélszolgálat folyamatosan és zavartalanul látta el a feladatát.

A biztonsági szabályok betartása mellett a dolgozók újra elvégzik az ügyfelek ingatlanán belüli munkákat is, egyebek mellett a mérő- és nyomásszabályozó-cseréket vagy a névátírásokat. A tervek szerint hamarosan az irodai dolgozók is teljes létszámban visszatérnek a munkahelyükre. Emellett a Tigáz Zrt. már dolgozik azon, hogy a személyes ügyfélszolgálati irodáit – így például a salgótarjánit – is újranyithassa.

Továbbra is lehetőséget biztosítanak a vízmérőállás bejelentésére telefonon és online
Fotó: NMH

Az E.ON csoport tagjaként működő ELMŰ-ÉMÁSZ több mint három hónap után szintén újraindította a mérőórák személyes leolvasását. Ezt megelőzően az ügyfelek a cég digitális csatornáin adhatták meg az óraállást.

Dr. Boross Norbert kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint az ügyfeleik teljes megértéssel és nyitottsággal fogadták ezeket a megoldásokat.

Az éves árammérő-leolvasásokat az ÉMÁSZ területén június 25-től, míg az ELMŰ-én július 2-től kezdték meg azoknál az ügyfeleknél, akiknél az aktuális. Az érintettek a tervezett leolvasás dátumát az energiaszámlájukon ellenőrizhetik. Az önkéntes vagy hatósági karanténban lévő ügyfelekhez továbbra sem mennek be, míg a kockázatmentes esetekben a biztonsági előírások betartásával végzik el feladataikat.

A járványügyi helyzetben az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. is a személyes ügyintézési formák mellőzésével, alternatív módon tartotta a kapcsolatot felhasználóival. Az ÉRV Zrt. szigorú munka- és egészségvédelmi szabályok betartásával, fokozatosan nyitotta meg az ügyfélszolgálati- és fiókirodáit. Emellett a szakemberek megkezdték a vízórák ütemezett leolvasását, a bekötési vízmérők, illetve a mellékmérők cseréjét és plombálását, valamint a helyszíni kivizsgálásokat is.

A témával kapcsolatban Balázs Szabina, salgótarjáni lakos elmondta: sokkal könnyebb volt számára telefonon bemondani vagy egy fénykép segítségével az online felületen eljuttatni a közművekhez a különböző fogyasztásmérők éppen aktuális állását. Ez a megoldás kényelmesebb volt a számára, hiszen így nem kellett otthon várnia a leolvasók érkezését. Éppen ezért bízik benne, hogy a különböző szolgáltatók megtartják a személyes leolvasás mellett a „kényszerből bevezetett” online lehetőségeket is.

Interneten is bejelenthető marad

Az ÉRV Zrt. a leolvasások esedékes időpontjáról külön hirdetményben tájékoztatja a felhasználóit, ugyanakkor továbbra is lehetőséget biztosítanak a vízmérőállás bejelentésére telefonon, illetve az online ügyintézési felületeken.

A vízművek tájékoztatása emellett arra is kitért, hogy az ügyfeleik külön tájékoztatást fognak kapni a felfüggesztés alatt elmaradt tevékenységek pótlásának, valamint a további ütemezett munkálatoknak az időpontjáról.

Az évenkénti egyszeri személyes leolvasást jogszabály írja elő, ezt Salgótarján térségében a szakemberek júniusban kezdték el újra. A kimaradt leolvasások utólagosan, ütemezetten történnek majd meg, a tervek szerint ősz végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában