turisztikai központ

2020.07.07. 13:45

Több tízezer embert vonz az eresztvényi táj szépsége

Tavaly mintegy 45 ezer turista érkezett Eresztvény és környékére, de már idén is harmincszázalékos látogatottsági növekedés tapasztalható. A Medves-fennsík kapuja az elmúlt években igazi turisztikai központtá vált, amely a látogatókat a nyári hónapokban is számos szórakozási és kirándulási lehetőséggel csábítja a szabadba.

Palchuber Kinga

A térség igazi turisztikai központtá nőtte ki magát az elmúlt években, ahová a számos fejlesztésnek is köszönhetően évről évre egyre több vendég érkezik. – Tavaly 45 ezer látogatót fogadtunk a helyszínen, amely az európai látogatóközpontokhoz viszonyítva is magas arányt jelent. Már idén is harmincszázalékos látogatottsági növekedés tapasztalható – mondta Drexler Szilárd, a Novohrad–Nógrád Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központjának irodavezetője.

Hozzátette: bár a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben bő két hónapig a Novohrad–Nógrád Geopark épületei sem fogadták a turistákat, azonban ez sem tartotta vissza az érdeklődőket a Medves-fennsík kapujának felfedezésétől.

Néhány hete az eresztvényi látogatóközpont mellett a Geocsodák Háza, a Madár park és a játszótér is újra kitárta ajtaját a kirándulni vágyók előtt, de a gumikerekű kisvonat is járja már az utakat Eresztvény és Salgóbánya között.

– Három évvel ezelőtt festői környezetben, az erdő közepén kialakított épületben kezdte meg működését eresztvényi látogatóközpontunk több, a turisták számára hasznos szolgáltatást kínálva. Mivel Tourinform-irodaként is működünk, így egyebek mellett turisztikai információkkal szolgálunk a betérőknek, de segítünk megtervezni a túrákat és a geoparki programokról is tájékoztatást adunk. Hétvégente akár több száz ember is megfordul itt: nagyon kedvelik a kirándulók kávézónk kínálatát, de a játszóteret is rendre birtokba veszik a családok – tette hozzá Drexler Szilárd.

A Salgóbányán található Geocsodák Házát tavaly átalakították és új attrakciókkal, valamint büfével is kibővítették. – Interaktív bemutatókkal és előadásokkal várjuk a földtan, geológia világa iránt érdeklődőket, de három kiállítás is megtekinthető a helyszínen. A Salgó vár évszázadai című tárlat az erősségben feltárt régészeti leleteken alapul, amely a szécsényi múzeum jóvoltából valósulhatott meg. Emellett a határőrség történetét és a geoparkot bemutató kiállításnak is otthont ad az épület – mondta az irodavezető.

Hozzátette: augusztus végéig a geopark által szervezett nyári napközis tábort is a helyszínen hívták életre, amely immár harmadik éve dübörög nagy népszerűséggel. A gyerekek kézműves-foglalkozásokon és kirándulásokon vesznek részt, miközben megismerkednek a tájjal és az erdőjárás szabályaival.

Az eresztvényi központtól nem messze található Madár park 2019-ben a városi önkormányzat pályázatának köszönhetően újult meg. – Itt tanösvényekkel, interaktív táblákkal és változatos növényzettel várjuk az erdő- és madárvédelem iránt érdeklődőket, valamint a biológiai sokféleség fontossága is előtérbe kerül – közölte Drexler Szilárd.

– Kevés ilyen táj van, mint Eresztvény és környéke, amely sokféleségének köszönhetően intenzív turisztikai és tájesztétikai élményt képes nyújtani az embereknek. A cél az, hogy közös erővel megőrizzük e ritka szépségű hely csodáit, értékeit – hangsúlyozta az irodavezető.

A Novohrad–Nógrád Geopark tervei között szerepel, hogy a gyakran keresett turistacélpontokat jelzett utakkal építsék ki, de a kalandpálya kibővítését is célul tűzték ki.

Sokszínű programok csábítanak a helyszínre egész nyáron

A nyári és az őszi hónapokban is több programnak adhat otthont Eresztvény és környéke. Mindenekelőtt július 21-én, kedden a Muzsikál az erdő programsorozat zárónapját is a helyszínen hívják életre, ahol a szervezők többek között helyi termékek bemutatójával, kézműves-foglalkozásokkal, kiállításokkal, változatos koncertekkel és szakvezetéses erdei sétával várják a résztvevőket. Az eseményt Palya Bea Prima díjas és kétszeres Artisjus-díjas magyar népdalénekes, valamint a salgótarjáni Dűvő zenekar előadása koronázza meg.

Drexler Szilárd, a Novohrad–Nógrád Geopark irodavezetője
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Drexler Szilárd elmondta: július végén éjszakai blueskoncerttel egybekötött ismeretterjesztő előadás is felrázza az erdei életet, míg augusztus elején a Bazalt 100 Teljesítménytúrát is megszervezik. Emellett augusztus közepén családi egészségnapnak is helyt ad a látogatóközpont, sőt, októberben ötödik alkalommal kattannak majd a vakuk a Medvesi Fotós Maratonon is. A 48 órás fotós rendezvényre azokat várják a házigazdák, akik szeretik a szép tájakat, s emellett szeretnek új vidékeket felfedezni és lencsevégre kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában