ünnep

2020.07.10. 14:57

Imádkoztak a palócok összetartozásáért Herencsényben

Palóc Kereszt Búcsút tartottak a faluban. Július 4-én szombaton immár tizenhatodik alkalommal imádkoztak a palóc nép összetartozásának erősítéséért a Palócok Vigyázó Keresztjénél.

Sz. K.

Zarándokok tömegei imádkoztak azért, hogy megerősödjenek palócságukban, hitükben

Forrás: NMH

Az ünnepre a szokásokhoz híven gyalogos zarándokok érkeztek a szomszédos településekről, Nógrádsipekről, Varsányból és Rimócról. A hegy másik oldaláról érkező népviseletes búcsúsok menetét a község polgármestere és képviselő-testülete, valamint a Római Katolikus Egyházközség elnöke és tagjai fogadták, és a Fonóházban látták őket vendégül egy szerény reggelire. A szervezők és segítők az itt élőkre jellemző nagy szeretettel fogadták a vendégeket. Fél 11-kor kezdődött a szabadtéri szentmise, amelyet Vagyócky József helyi plébános celebrált, majd Bucsánszki Csaba polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Zarándokok tömegei imádkoztak azért, hogy megerősödjenek palócságukban, hitükben
Fotó: NMH

A szentmise végén Pekár István idézte fel a 2005-ben felállított Palócok Vigyázó Keresztjének történetét. A falu feletti Gyürki-hegyen álló 12 méter magas, acélból készült vigyázó kereszt az összetartozás jele a Palócföld népének és minden magyar embernek. Felállítása óta sokan felkeresték már, megerősítve ezzel az ötletgazdák eredeti szándékát: hagyományossá tenni a palóc kereszt búcsúját. Azóta minden évben zarándokok tömegei imádkoznak azért, hogy megerősödjenek palócságukban, hitükben, gyökereikben.

A herencsényiek a szentmise után jó hangulatú ebédre látták vendégül a Fonóban a zarándokokat és az Ipoly túlsó oldaláról, a felvidéki Pinc testvértelepülésről érkezőket, valamint a környékbeli kis falvak polgármestereit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában