úszótábor

2020.07.27. 11:20

Gyermekek csobbantak a megújult salgótarjáni tanuszodában

A veszélyhelyzet megszűnését követően a salgótarjáni tanuszoda 25 méteres medencéjét a hivatásos és szabadidős sportolók már egyaránt újra birtokba vehették. Idén – a strand távhőfejlesztése miatt – a helyi úszótábor foglalkozásainak is a felújított épület biztosít méltó helyet.

Palchuber Kinga

Salgótarján, Városi tanuszoda. Úszótábor,

Fotó: Hegedűs Márk

A Városi Tanuszodában az elmúlt években számos korszerűsítés zajlott, így ma már jól felszerelt épület fogadja az úszni vágyókat. Pusztáné Belinyák Ágnes, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. sportszakmai csoportvezetője elmondta: több beruházásnak hála, szinte az egész uszoda fokozatosan újulhatott meg.

Hozzátette: önkormányzati támogatással korszerűsítették a légtechnikai rendszert, valamint az uszodatér járóburkolatát és csempéit is kicserélték, csakúgy, mint a homokszűrő tartály kvarchomok-töltetét, utóbbit saját forrásból finanszírozták. Emellett hajszárítókat és pályaelválasztó köteleket is sikerült beszerezniük. A gépészeti csöveket és az alkatrészeket folyamatosan műanyag kivitelűekkel váltják fel. A Gagarin DSE nyertes pályázata a műszaki és a technikai felújítást tette lehetővé: több millió forintos támogatásból az eszközbeszerzésen túl biztonságot növelő térfigyelőkamera-rendszer is kiépült.

Iskolaidőben az úszásoktatás során a városi és környékbeli általános iskolás gyerekek teljesen kihasználják az uszoda lehetőségeit, de sok visszatérő vendég is van, akik szinte minden reggelt úszással indítanak. Az uszoda helyt ad gyógyúszás-foglalkozásoknak, valamint az úszó- és a triatlonszakosztály sportolóinak is.

– Idén a távhővezetékek cseréje miatt a strand zárva tart, így a tanuszoda egész nyáron fogadja a látogatókat. A medence mellett szaunát is működtetünk, amelyet igény szerint elsősorban hétvégén fűtünk fel, de napozóágyakkal és napernyőkkel felszerelt terasz is várja a vendégeket – ismertette Pusztáné Belinyák Ágnes.

A helyszín a nagy népszerűségnek örvendő úszótábornak is otthont ad ez évben, amelyre három turnusban érkeznek a gyerekcsoportok júliusban és augusztusban.

– A gyerekek élvezik, hogy a járványhelyzet után újra együtt mókázhatnak. Az úszáson túl a táborozók a szomszédban található műfüves pályán is sportolhatnak – fűzte hozzá Pusztáné Belinyák Ágnes.

Ringeisen Andrásné úszásoktató elmondta: fontos, hogy a diákok élvezzék az úszást, miközben új barátokat szereznek. A táborba a Gagarin DSE néhány tehetséges úszója és budapesti diákok is érkeztek a kikapcsolódás kedvéért.

Megkérdeztük: Miért jelentkeztek az úszótáborba?

Győri Leila (11): – Élveztem a táborban töltött napokat, mert nagyon jó a társaság. Imádom a vizet! Hároméves korom óta úszok és versenyekre is rendszeresen járok, általában mindig szép eredményekkel térek haza. Az oktatónkat, Cimbi nénit is szeretem, ezért már az első csoporthoz is boldogan csatlakoztam. Az úszás mellett mindig jutott idő egy kis játékra, de a bemelegítés után nagyrészt a vízben gyakoroltunk.

Farkas Amira (6): – Otthon is alig lehet kirobbantani a vízből, egész nap eljátszanék benne. Nagyon szeretek lubickolni, de nagy vágyam, hogy jó úszóvá váljak. Ez a tábor remek lehetőség volt arra, hogy a szórakozás mellett megtanuljam az úszás alapjait. Jól éreztem magam a többi gyerekkel, sokat nevettünk. Minden nap jól átmozgattuk magunkat, mégsem fáradtam el a foglalkozások végére.

Mariányi Laura (13): – Jó móka volt, hogy szinte egész nap a vízben lehettem, miközben sok újat tanultam. Mindenki nagyon kedves volt a csapatban, új ismeretséget is kötöttem. Első osztályos voltam, amikor elkezdtem úszni, de akkor még féltem a víztől. A gyógytornászom azonban azt javasolta, hogy ne adjam fel, jót fog tenni a gyakorlás. Azóta megbarátkoztam a vízzel, a gyorsúszás a kedvencem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában