lekvárok és szörpök

2020.07.08. 19:59

Féltve őrzi a zamatos örökséget somoskőújfalui őstermelő

Ternóczky Éva őstermelőként viszi tovább nagymamája örökségét: a házi lekvárok és szörpök minőségi elkészítésének titkát. A mintegy százéves alaprecepteket követve a hagyományos termékek mellett a somoskőújfalui asszony szívesen kísérletezik különlegességekkel is. S ahogyan Éva készíti a finomságokat, úgy talál egymásra az üvegekben a tradíció és az egyediség tökéletes elegye.

Palchuber Kinga

Ternóczky Éva a százéves alaprecepteket követve készíti különleges finomságait

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Ternóczky Évát anyai nagymamája, Godin Mariska már kislányként beavatta a különféle konyhai munkálatok rejtelmeibe. Megtanulta tőle, hogyan kell valódi szeretettel előállítani a gyümölcsökből készült finomságokat.

– Négy évvel ezelőtt véletlenül kerültek a kezembe a nagymamám ákombákom betűivel írott lekvárreceptjei. Emellett volt egy befőzéshez alkalmas üres lakásunk Somoskőújfaluban, illetve a telkeken és a kertben már akkor is számos gyümölcs, zöldség és fűszernövény megtermett. Így támadt az ötletem, hogy először csak a családnak és az ismerősöknek kezdek el házi szörpöket, savanyúságokat és lekvárokat készíteni – kezdett bele történetébe Ternóczky Éva, aki a mintegy százéves alaprecept alapján első nekifutásra csipkelekvárt főzött.

Ternóczky Éva a százéves alaprecepteket követve készíti különleges finomságait
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Ezt követően Évát a családja és a barátnői arra kezdték biztatni, hogy merjen nagyot álmodni, s a nagyközönség elé is álljon ki folyamatosan gyarapodó, ízletes termékeivel.

– Tavaly májusban megfogadtam a tanácsukat, és kistermelőként elkezdtem népszerűsíteni a gyümölcsös finomságokat. Eleinte csak a hagyományos ízeket főztem, de mindig is szerettem újszerűt alkotni. A nagymamám receptjeit továbbgondoltam, és belecsempésztem az én egyediségemet is. Egyebek mellett így születtek meg a mandulával, dióval, levendulával, rebarbarával és a különböző fűszerekkel ízesített lekvárok. Itt Somoskőújfaluban – tudomásom szerint – senki nem foglalkozott hasonlóval előttem, s ez motivált a munka beindításában – mondta az őstermelő.

Évát a pozitív visszajelzések még tovább sarkallták a folytatásra, így kis konyhájában évek óta készíti a tradicionális és a különleges ízű házi finomságokat.

– Rohanó világban élünk, ami olykor nagyon fárasztó! Amikor ki akarom zárni a mindennapok káoszát, akkor magamra zárom anyukám egykori konyhájának az ajtaját és elkezdek a gyümölcsökkel dolgozni. Befőzés közben magamra találok, ellazulok és feltöltődöm. A titok az, hogy soha semmit nem szabad kényszerből végezni! – emelte ki a lekvárkészítő.

Az emberek nagyon kedvelik a klasszikus finomságokat: a sárgabarackból, a bodzavirágból, a szederből, az eperből, a csipkéből, a meggyből és a bogyós gyümölcsökből készített lekvárok és szörpök igen kelendőek. A termékekben a tradíció és az egyediség tökéletesen előhozza a gyümölcsök zamatos ízvilágát, míg a természetességet fokozza az adalékanyag- és tartósítószer-mentesség.

– Nagy kedvencem a bodzabogyó és a málnaálom lekvár, de az új rebarbara-eper ízű nyalánkság is kiváló a nyári hónapokban. A mézeskalács illatú sárgabaracknak pedig óriási sikere volt tavaly a helyi adventi vásáron is – mesélte Éva.

Az őstermelő még több újdonságot tervez kipróbálni a jövőben. Szeretné, ha egy ország megismerné a nevét, s azt, ahogyan Éva készíti a konyhai finomságokat.

Nagy sikere van Éva bodzavirágból készült szörpjének is
Fotó: Ladóczki Balázs

Megyeszerte és azon túl is keresi a jó lehetőségeket az őstermelő

Ternóczky Éva finomságaival az elmúlt évben megyeszerte – egyebek mellett Salgótarjánban, Bátonyterenyén, Somoskőújfalun, Karancslapujtőn, Sóshartyánban – bemutatkozott rendezvényeken, előadásokon, vagy falunapokon. Emellett az autós termelői piacon, az M3 autópálya bagi lehajtójánál is óriási sikere volt a termékeknek. Mint mondta: szeret kirakodóvásárokra járni, és a kapcsolatot tartani az emberekkel. A visszajelzéseket mindig örömmel fogadja, de a tanácsokat és az észrevételeket is szívesen meghallgatja.

– A munkát a Teremtő, a természet határozza meg! Ahogyan érik a gyümölcs, úgy látok hozzá a feldolgozásukhoz. Hamarosan szedjük a piros és fekete ribizlit, de szederből is rengeteg fog teremni idén. Teendőm mindig van: ha éppen nem főzök be, akkor jön a címkézés, a pakolás, majd a kiárusítás… – mondta Éva, aki 19 éve egy épületgépészeti cég irodavezetőjeként is dolgozik. A jövőben a Kazári Szatócsbolt és Palócportékák között is megtalálhatók lesznek majd a termékei, de több településen is folytat tárgyalásokat a polgármesterekkel a bemutatkozás lehetőségét keresve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában