szökőkutak

2020.07.21. 13:45

Enyhítik a forróságot és díszítik a parkokat Nógrád megyében

A jó idő beköszöntével a településeken található szökőkutak frissítő vízsugárral hűsítik környezetüket. Bátonyterenyén kívül megyénk összes városában gyönyörködhetnek a járókelők a csobogókban. Nem mindenhol üzemelnek azonban a térdíszítő elemek.

Gulyás Edina

Salgótarján központjában, az Erzsébet téren a napokban üzemelték be a szökőkutat

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Salgótarjánban két szökőkút található: a Fő téren és az Erzsébet téren gyönyörködhetnek abban a járókelők. A március 15. úton, a Pécskő üzletház mögött, ugyan elhelyeztek még egy kis csobogót, de az már évek óta nem funkcionál, ugyanis állandóan megrongálták azt. Előfordult, hogy az arról lefeszített márványdarabbal törték be a környező kirakatok üvegét.

– A rongálások egyébként napi szinten megfigyelhetőek, a legtöbbször azért sérülnek az egyes elemek, mert vannak, akik fürdésre használják a szökőkutakat. A fúvókák így rendszerint letörnek, azokat folyamatosan javítani kell – közölte Pataki Csaba, a megyeszékhely alpolgármestere, aki arról is beszámolt: – Általában amint az időjárás engedi minden évben beindítjuk a szökőkutakat, és a hideg napok beköszöntéig működnek azok. Azonban idén a járványhelyzet miatt csak július közepétől szökkent a magasba a vízsugár. Természetesen a szükséges takarítást, karbantartást követően.

Salgótarján központjában, az Erzsébet téren a napokban üzemelték be a szökőkutat
Fotó: H. M. / NMH

A fenntartási költségekről Dombovári Edina, a kutakat üzemeltető Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatott. Mint mondta, az elmúlt évben csaknem hárommillió forintot fordítottak a szökőkutak működtetésére. Ez az összeg idén – az elhalasztott beindítás miatt – valamivel elmaradhat az előző évitől.

– Mindkét kútban meghibásodtak a szivattyúk, azok cseréje és beüzemelése folyamatban van – tájékoztatott Genyéné Batta Nikoletta, a pásztói városüzemeltetési osztály vezetője.

Hozzátette: a város önkormányzata a szökőkutak esetében éves szinten mintegy százhúszezer forintot fordít vízszámlára, míg a karbantartás és tisztítás költségei mintegy százötvenezer forintba kerülnek.

Szécsényben szintén két helyen, a polgármesteri hivatal mellett, a tavaly felújított téren és a Szentháromság téren díszítik a várost vizes térelemek, azok tavasztól őszig működnek. A lakosság örömmel fogadja, és szívesen ülnek köré egy-egy beszélgetésre – közölte Stayer László, a város első embere.

Aki Rétságon az általános iskola környékén sétál, hallhatja a szökőkút csobogását, amit márciustól novemberig, a hideg idő beköszöntéig élvezhetnek a helyiek.

– Szerencsére még nem fordult elő, hogy a kánikulában fürdőzésre használták volna a szökőkutat, sőt semmilyen rongálást nem tapasztaltunk még azzal kapcsolatban – hangsúlyozta Mezőfi Zoltán, polgármester, hozzátéve: – Mivel vízforgatóval van ellátva, a fenntartási költsége nem jelentős.

Balassagyarmaton a polgármesteri hivatal előtt és a Palóc ligetben is gyönyörködhetnek a járókelők a vizes parkdíszekben, technikai okok miatt azonban jelenleg egyik sem működik. Mega György, a balassagyarmati városüzemeltetési osztály vezetője arról számolt be portálunknak, hogy jelenleg azt vizsgálják: hogyan üzemelhetnék be minél hamarabb a szökőkutakat.

Az osztályvezető azt is elárulta, hogy a parkdíszek üzemeltetési és karbantartási költsége elenyésző.

A köztéri szökőkutak és csobogók nem fürdőzésre készültek, és nem is alkalmasak erre a célra.

Tiltják a fürdést a szökőkutakban

– Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a köztéri szökőkutak nem alkalmasak fürdésre – hívta fel a figyelmet Szatmáry Zsolt, a salgótarjáni városüzemeltetési osztály vezetője. – Itt nem beszélhetünk olyan vízminőség-ellenőrzési rendszerről és olyan víztisztító technológiáról, amilyeneket a fürdőmedencék esetében alkalmaznak. A szökőkutak már ezért sem felelnek meg a fürdőzésre hivatalosan előírt kritériumoknak, ráadásul porral, vagy akár állati ürülékkel is szennyeződhetnek. A szökőkutak vízforgatása sem olyan szintű, hogy alkalmasak legyenek emberi fürdőzésre.

Hozzátette: ezért vizükben sokkal hamarabb és jóval nagyobb eséllyel telepednek meg olyan baktériumok, amelyek hasmenéses vagy hányásos megbetegedésekhez vezetnek, esetleg bőrirritációt okoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában