programsorozat

2020.07.13. 16:45

Elhallgatott a zene: véget ért az idei Muzsikál az Erdő program

Színes programokkal és erdei koncerttel zárult a napokban a 17. Muzsikál az erdő – Mátrai művészeti napok című rendezvény a Novohard-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjának területén. A záróünnepség színvonalát számos előadás emelte, így például a Duna Szimfonikus Zenekar – Deák András karmester vezetésével – is muzsikált a megjelent érdeklődőknek egy 100 éves bükkfa alatt.

Veres Edina

Eresztvény. Muzsikál az erdő.

Fotó: Hegedűs Márk

Az erdei koncertet megelőzően a megjelenteket Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntötte. A városvezetőtől Szentpéteri Sándor az agrárminisztérium helyettes államtitkára vette át a szót, aki elmondta: a Muzsikál az erdő program szellemisége szorosan illeszkedik az agrárminisztérium által képviselt szemlélethez.

– A programsorozatnak küldetése van a fenntarthatóságra nevelésben. Az agrárminisztérium programjában kiemelt helyen áll a társadalom környezettudatos szemléletformálása, amiben a legnagyobb szerepe az erdei iskoláknak van. A Muzsikál az erdő az egyik legújabb környezetnevelési és erdőpedagógiai forma, amely a zene és a művészetek segítségét is felhasználja a nevelésben. Ez egy újszerű, Európai szinten is egyedülálló kezdeményezés, ami nem utolsó sorban hatékony módszer. Ezt az is bizonyítja, hogy a Muzsikál az erdő 17 éve él és töretlenül fejlődik. A Mátrából indulva napjainkban már országos, sőt Kárpát-medencei szintű rendezvénysorozattá nőtte ki magát, ahol Kossuth-díjas és Prima Primissima Díjas művészek sora lép fel azonosulva a muzsikál az erdő küldetésével. A fenntarthatóságra nevelés egyik fő momentuma, hogy a jó példákat a gyakorlatban is megvalósítható kezdeményezéseket tudjunk bemutatni a társadalomnak. Ez a muzsikál az erdő során is folyamatosan megjelenő programelem – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Szentpéteri Sándor végül arra kérte a megjelenteket, hogy figyeljék nyitott fülekkel és nyitott szívvel az előadókat, illetve rajtuk kívül kivételesen hallgassák az ideiglenes koncertterem – vagyis az erdő –hangjait és üzenetét is.

Czékmánné Kelecsény Ágnes, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Nógrád Megyei Szervezetének elnöke kifejtette: az esemény remek alkalmat kínál arra, hogy csodálatos természeti környezetben élvezzék a közismert művészek előadásait. Emellett lehetőség kínálkozik a környék gasztronómiai és kulturális hagyományainak megismerésére is.

– A rendezvény és a vállalkozók szövetségének szellemisége azonos. A program nagyon jó lehetőségeket biztosít a helyi vállalkozásoknak termékeik és szolgáltatásaik bemutatására. Ezentúl az is nagy örömünkre szolgál, hogy e kezdeményezés lehetővé teszi Nógrád megye turizmusának és helyi értékeinek a népszerűsítését – tudatta Czékmánné Kelecsény Ágnes.

A tavaly Beke Pál Nívódíjjal kitüntetett programsorozat megálmodója, létrehozója és főszervezője Szabó Lajos, a Muzsikál az erdő alapítvány elnöke. Amint mondta: Szegedről, Nyíregyházáról, Kecskemétről, Debrecenből, Budapestről, Salgótarjánból, Egerből, Gyöngyösről, de még Zalaegerszegről is érkeztek vendégek az idei rendezvényre.

– Ez a nagy érdeklődés megerősít minket, szervezőket abban, hogy akik az elmúlt 9 nap alatt ellátogattak a rendezvényekre, azonosulni tudnak a Muzsikál az erdő küldetésével és szellemiségével. A Kárpát-medence a mi életterünk és tele van olyan különböző értékekkel, amelyek az életünk alapját jelentik – mondta Szabó Lajos, aki hangsúlyozta: ezen értékeknek a megőrzése és a jövő nemzedéknek történő átadása a mi közös felelősségünk, amit összetartással lehet megtenni. Ezt követően a zenekaré volt a főszerep, akiknek köszönhetően az Eresztvény környéki erdő megtelt a muzsika hangjaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában