csavarják

2020.07.04. 19:50

Egyedi, egzotikus hastánccal kápráztatnak el mindenkit a nógrádi lányok

A nyugat-nógrádi HannaDiva Hastánccsoport tagjai nem csak szűkebb hazánk fellépésein nyűgözik le a nagyközönséget, hanem nemzetközi versenyeken is rendszeresen megmérettetik magukat. Az elmúlt években számos külföldi elismerést sikerült begyűjteniük mind egyéni, mind csoportos kategóriákban.

Lászlók Judit

Kovács Dóra Nőtincsről, Szabó Edit Tolmácsról, Szőke Erzsébet Borsosberényből jár be a közös táncórákra

A csoport tagjai tíz évvel ezelőtt ismerkedtek meg a hastánccal Rétságon, a néhai Bernáth Melinda Nadirah oktatónál. Általa nem csak megszerették a keleti táncot, hanem fél év alatt olyan fejlődésen mentek keresztül, hogy bátran színpadra is léphettek. Végül az eredeti tagok közül csak négyen maradtak: a nőtincsi Kovács Dóra, a tolmácsi Szabó Edit, valamint a borsosberényi Szőke Erzsébet és Szőke Johanna. Ezért 2018-ban felvették a HannaDiva Hastánccsoport nevet.

– Általában hetente kétszer gyakorolunk Borsosberényben. Tavasztól-őszig rendszeresen fellépünk a környező települések rendezvényein, többször szerepeltünk előadóként a Szondi várjátékok programjában, illetve a váci Dunakanyar Bor- és Pálinkafesztiválon is – mondta Szőke Johanna, a csapat vezetője. Hozzátette: ezek mellett egész évben járnak nemzetközi versenyekre, valamint országon belül a pécsi és a budapesti megmérettetéseket látogatják legtöbbször. Utóbbiakat nagyon kedvelik a nyugat-nógrádi lányok.

A felkészülés rettentően fontos, ugyanis a zsűri elismert nemzetközi oktatókból áll, akiknek tanácsai és meglátásai elengedhetetlenek a fejlődéshez.

Kovács Dóra Nőtincsről, Szabó Edit Tolmácsról, Szőke Erzsébet Borsosberényből jár be a közös táncórákra

– Én oktatóként csak egyéni haladó kategóriára jelentkezhetek. A lányok azonban csapatban szoktak indulni. Tavaly Belgrádban az Oriental Fairytales-en második helyezést értek el, valamint szintén a múlt évben, az egyik kedvenc helyszínünkön, a Holdfény Lányai Nemzetközi Hastáncversenyen kezdő csoportos kategóriában lettek elsők. Én pedig legutóbb a Bécsi Bellycious Fesztiválon folklór haladó kategóriában állhattam fel a dobogó második fokára – sorolta eredményeiket a huszonhét éves hastáncos.

Szőke Johanna, a tánccsoport vezetője és névadója főként egyéni versenyeken indul. Legutóbb egy bécsi nemzetközi táncversenyen második helyezést ért el

Az eddigi tapasztalataik alapján korrekt megmérettetéseken vehettek részt. Általában remek a hangulat és élveznek minden egyes színpadon töltött pillanatot. Annak ellenére, hogy nagyon izgulnak, hiszen mindenki a legjobbját akarja nyújtani.

Éppen ezért Szőke Johanna folyamatosan képzi magát és minden szezonra új repertoárral készül. A fiatal hastáncoktató egyébként idén elnyerte a Nieto Mercédesz által minden évben megrendezésre kerülő Cairo! Festival Budapest workshop ösztöndíjat. A koreográfia mellett a performance legfontosabb részét képezik a gyönyörű, saját tervezésű ruhák.

– Mindannyiunk számára voltak hullámvölgyek, hiszen munka mellett hódolunk a szenvedélyünknek, de végül mindig visszataláltunk a hastánchoz – vélekedett a csoportvezető.

A járványhelyzet több szempontból is kihívás elé állította a lányokat, hiszen a bemutatók mellett a versenyek is elmaradtak, illetve a gyakorlásra is új helyet kellett találniuk. Ettől függetlenül remélik, hogy az év végén Romániában már bemutathatják az új produkciót a zsűrinek.

Címkék#hastánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában