táborszezon

2020.07.03. 07:00

Diákok táboroznak a mátraszelei horgásztó mellett

A nyári szünet beköszöntével beindult a táborszezon. A megyei horgásztársadalom fiatal képviselői közül húszan Agárdon, a megyei horgásztáborban tölthették a múlt hetet, míg jelenleg huszonöten a mátraszelei Acélgyári-víztározó partján gazdagodhatnak szünidei élményekkel.

Veres Edina

Ezen a héten a mátraszelei Acélgyári Víztározó partján huszonöt gyermek ismerkedett a vízpart rejtelmeivel

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Kapás Imre, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének elnöke elmondta: a június a gyerekprogramokról szólt szűkebb hazánk horgászköreiben.

– Az első a gyereknapi horgászverseny volt az Acélgyári Szabadidő és Sporthorgász Egyesület (SzSHE) szervezésében, majd jött a Megyei Ifjúsági Horgász Négytusa. Nem sokkal később húsz fiatal utazhatott el Agárdra, a megyei horgásztáborba. A gyermek, illetve ifjúsági programot a Horgász Utánpótlás-nevelés és Oktatási Program keretében támogatja a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Kollégáim igyekeztek a lehető legszínesebbé tenni a tábor hetét a gyerekek számára. Ezt mutatja, hogy a hagyományoknak megfelelően idén is körbebiciklizték a Velencei-tavat, illetve ismét lehetőségük volt a helyi halőri csoport tagjai vezetésével csónakázni az ősnádasban. Hatalmas élmény volt számukra a tó olyan szegleteit is „bejárni”, ahol ember szerintem nagyon ritkán fordul meg. Emellett az Agárdi Akváriumházat is meglátogathatták a fiatalok, amely bemutatja a Velencei-tó jellegzetes halfajait. A fürdőzésnek idén sajnos nem kedvezett az időjárás. Ezek mellett a fő attrakció természetesen a horgászat volt, méghozzá minden mennyiségben. A helyszín a MOHOSZ zárt üdülője volt, ami nemcsak biztonságos, de jól felszerelt is.

Ezen a héten a mátraszelei Acélgyári Víztározó partján huszonöt gyermek ismerkedett a vízpart rejtelmeivel
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A gyerekeknek rengeteg lehetőségük nyílt a sportolásra is, hiszen a focipályától a pingpongasztalig minden a rendelkezésükre állt. A táborozók tényleg ezerféle módon tudták lefoglalni magukat, és ezért köszönet illeti a tábort vezető munkatársaimat és a kiváló házigazda Velencei-tavi kollégákat – mondta Kapás Imre.

A kisebb diákokat a napközis tábor várta az Acélgyári SzSHE szervezésében, szintén a HUNOP program támogatásával.

– Ezen a héten a mátraszelei Acélgyári Víztározó partján huszonöt gyermekre felügyelünk reggeltől délutánig. Szerintem ez egy nagyon sikeres táboroztatási forma. Évről évre többen jelentkeznek, illetve vannak köztük visszatérő fiatalok, fiúk és lányok egyaránt. A közös reggelit követő délelőtti program teljesen egyértelmű: horgászat. Délután különböző módon próbáljuk lekötni a gyerekek figyelmét. Így például rendőrségi és harcművészeti bemutatóval színesítjük a napot, illetve a 25. Keresztényszigethy Sándor területvédelmi zászlóalj katonái is foglalkoznak majd a gyerekekkel. Mindemellett nagy kedvenc még a fiatalok körében a célba dobás horgászbottal – mondta a megyei szövetség elnöke, aki egyben az Acélgyári HE vezetője.

Gyerekek várják a szelei tó partján, hogy görbüljön a bot
Fotó: L. B. / NMH

Már az első napközis táborban – 2017-ben – részt vett a tízéves Kazinczi Sára és a három évvel idősebb Molnár Rebeka. A két lány azóta is minden nyáron csatlakozik ehhez az eseményhez.

– Apukám is horgászik, így rajta keresztül ismerkedtem meg ezzel a hobbival. Nagyon szeretem a tábort. Jó ilyenkor újra találkozni azokkal, akikkel előző évben ismerkedtünk össze – mesélte Kazinczi Sára. Az elmondottakat Molnár Rebeka is megerősítette.

– Tényleg nagyon jó programokat szoktak szervezni nekünk. Tavaly is jöttek hozzánk a katonák, az is nagyon tetszett. Általában délelőtt és délután is szoktunk horgászni, ebéd után pedig rendszerint a labdajátékoké a főszerep – számolt be tábori élményeiről Molnár Rebeka, aki nagyon örül annak, hogy a bezártság után végre kinn lehetnek a levegőn és a barátaikkal közösen tölthetik az időt.

Világbajnoki szám

A célba dobás horgászbottal egy világbajnoki szám, amelyet a versenyeken Casting névvel illetnek. Lényege, hogy egy, a földre fektetett ponyván kijelölt célterületek vannak feltüntetve, amelyeket el kell találni megszabott távolságból egy szabályos dobósúllyal. A Megyei ifjúsági horgász négytusában is ez az egyik feladat, ám az elbírálásánál nem a dobott pontok összege számít, hanem az, hogy a gyermeknek sikerült-e teljesítenie a meghatározott határértéket. Amennyiben nem, akkor a halfogóversenyen elért eredményén ront egy helyezési számot, de a versenyből nem zárják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában