fórum

2020.07.07. 11:20

Bérlakásokkal előznék meg a népességcsökkenést Gyarmaton

Vállalkozói fórumot tartottak a városban, ahol olyan ötleteket, intézkedéseket vitattak meg, amelyek alkalmasak lehetnek a település népességcsökkenésének megállítására.

Sziládi Krisztina

Igyekeznek megoldásokat találni. Házy Attila, a Gyarmati TV főszerkesztője beszél a fórum hallgatósága előtt

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

A rendezvény az „M2 paktum együttműködésben” sorozat részeként jött létre az „M2 Vonzástérség” helyi foglalkoztatási paktum szervezésében. A paktumot a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. mint konzorciumvezető, Balassagyarmat Város Önkormányzata, Nézsa Község Önkormányzata, illetve a Nógrád Megyei Kormányhivatal hívták életre.

Feladata, hogy a helyi foglalkoztatási stratégiában lefektetett célok elérése érdekében erősítse a csatlakozó szervezetek foglalkoztatást segítő együttműködését, társadalmi szerepvállalását, illetve összehangolja a munkaerőpiaci keresletet és kínálatot. Ezen túlmenően a tagok igyekeznek megoldást találni a fejlődő mikro-, kis- és középvállalkozások munkaerőigényeinek rugalmas kielégítésére, illetve támogatni a hátrányos helyzetű célcsoportokat annak érdekében, hogy hosszú távra megélhetést biztosító munkát tudjanak találni.

Igyekeznek megoldásokat találni. Házy Attila, a Gyarmati TV főszerkesztője beszél a fórum hallgatósága előtt
Fotó: T. A. / NMH

A paktumhoz csatlakozhatnak mindazon Balassagyarmati és Rétsági Járásban működő szervezetek, amelyek egyetértenek a fenti célokkal, és együttműködésükkel támogatni kívánják a munkahelyteremtést.

Mivel az eseményt a balassagyarmati média szervezte, ezért Házy Attilát, a Gyarmati TV főszerkesztőjét kérdeztük a rendezvénnyel kapcsolatos tapasztalatokról.

– A mostani összejövetel témája az volt, hogy a foglalkoztatási szempontokat figyelembe véve szükséges-e a városnak népesedési politikát csinálni, azon belül is kiemelten foglalkozni a lakhatás kérdésével. Felmerült, hogy a vállalkozók be tudnak-e avatkozni az ingatlanpiacba annak érdekében, hogy a továbbiakban ne csökkenjen a város lakosságszáma. Azt boncolgatták a résztvevők, hogy a különböző szektorok hogyan látják ezt a kérdést – nyilatkozta a médiaszakember.

Többségük azt tartaná üdvösnek, ha Gyarmaton létrejönne egy bérlakásprogram, mivel sokszor gondjuk akad a munkaerő biztosításával. Előfordul ugyanis, hogy a Gyarmat környéki településeken élő fiatalok a beutazás nehézkes volta miatt nem tudnak munkát vállalni a városban. Elsősorban itt azokról a pályakezdőkről beszélünk, akik még nem gondolkodnak családalapításban, ezért nem kívánnak kormányzati támogatásokat igénybe venni az otthonteremtéshez.

A rendezvényen a városvezetés is jelen volt. Csach Gábor polgármester hozzászólásában felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy Magyarországon a bérlakások rendszere az egyik legkevésbé kedvelt lakhatási forma, a lakáspiacon kevesen keresik, az emberek a saját ingatlan vásárlását részesítik előnyben. Ugyanakkor ígéretet tett a probléma kivizsgálására és a megoldási lehetőségek felkutatására.

Így a jelenlévő vállalkozók és a városvezetés megállapodtak abban, hogy az önkormányzat, figyelembe véve a piac által támasztott igényeket, meg fogja vizsgálni annak lehetőségét, hogyan tudnák a jövőben bérlakások építésével támogatni az itt élők lakhatási körülményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában