interjú

2020.07.10. 17:21

A jógázás öt alapelvét követve gyógyult ki súlyos betegségéből a tarjáni jógaoktató

Sirkó Kálmánné harminc évvel ezelőtt kezdte el tudatosítani magában a jóga öt alapelvének – helyes táplálkozás, relaxáció, testmozgás, légzés és pozitív gondolkodás – csodálatos erejét. Új életmódjának köszönhetően egy súlyos betegségből sikerült felépülnie. A salgótarjáni jógaoktató hamarosan 75. születésnapját ünnepli, s máig fiatalokat meghazudtoló egészségnek örvend.

Palchuber Kinga

Sirkó Kálmánné egy gerincterápiás jógaoktatói továbbképzést is elvégzett

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

– Hogyan került kapcsolatba a jógával?

– Mindez harminc évvel ezelőtt kezdődött, amikor is súlyos koszorúér szűkülettel és alacsony vérnyomással küzdöttem. Állandóan zsibbadt a kezem és az arcom, a rendszeresen szedett gyógyszerek sem bizonyultak hatásosnak. A sok medicinától egy idő után a gyomrom kezdett kikészülni… Épp azon tűnődtem, hogy mitévő legyek, amikor Vitray Tamás televíziós műsorában megláttam a Benke testvéreket, Etkát és Marikát. A szegedi testvérpáros akkor bemutatta jógagyakorlatait, illetve a helyes táplálkozásról is beszélt. A látottak felkeltették az érdeklődésemet a jóga iránt, ezért felvettem velük a kapcsolatot. Hétről hétre ellátogattam Szegedre az általuk vezetett jógatanfolyamra, s azt éreztem: egyre jobban vagyok…

– Végül így sikerült teljesen leküzdenie a betegséget?

– Közben megismerkedtem Tóth Tibor salgótarjáni zenetanárral is, aki évtizedekkel ezelőtt a nógrádi megyeszékhelyen először kezdett el jógaórákat tartani. Hetente egyszer hozzá is eljártam, s az Etka-jógával párhuzamosan folyamatosan gyakoroltam a jógapózokat, ászanákat. Ezt követően az újságban olvastam a Sivananda Jógaközpont vezetőjéről, Veres András pilótáról, aki szintén a jógával győzte le az egészségügyi problémáit. Felkerestem a jógaközpontot, ahol elsajátítottam az ősi tradíciókon alapuló jóga rejtelmeit. Mindez nem mond ellent az elsők között megismert gyakorlatoknak, ugyanakkor mégis mélyebb tartalommal bír. A jóga öt alapelvét követve pár év alatt sikerült gyökeresen új életmódot kialakítanom: teljesen elhagytam a napi étkezéseimből a húst, a testem könnyebbé, rugalmasabbá és hajlékonyabbá vált. Sikerként éltem meg, hogy négy éve a jóga útját járva már a szemüveget is letehettem. Gyertyaállásban végzem naponta a különböző szemgyakorlatokat, így a látószerv megkapja a megfelelő vérellátást. Igazi eredmény azonban csak az öt alapelv megfelelő és rendszeres alkalmazásával érhető el.

Sirkó Kálmánné egy gerincterápiás jógaoktatói továbbképzést is elvégzett
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Miből áll az öt alapelv?

– A helyes relaxáció feloldja az izmokban a feszültséget, míg a megfelelő táplálkozással az elmét tisztává és a szervezetet ellenállóvá tehetjük a betegségekkel szemben. Továbbá a helyes testmozgás a jógapózok, vagy ászanák gyakorlását jelenti, amelyek megnyújtják és erősítik az izmokat, rugalmassá teszik a gerincet, az ízületeket és felfrissítik a vérkeringést. A jóga légzőgyakorlatoknak köszönhetően az egész tüdő megtelik oxigénnel. Fontos alapelvnek tartom a pozitív gondolkodást, amelyben a meditáció rengeteget segíthet. Ekkor képessé válunk kizárni a negatív gondolatokat, lecsendesíteni az elmét és eljutni egy gondolatokon túli birodalomba.

– Salgótarjánban az elsők között kezdte el továbbadni a megszerzett tudását. Milyen volt a fogadtatás?

– Jógaoktatói karrieremet az Egészséges Életért Klubon belül kezdtem, amikor is a tagoknak teljesen ingyen mutattam be és adtam át az ismereteimet. Nem csupán tanítottam, de folyamatosan képeztem magam a témában. S mikor már egyre többen érdeklődtek a jóga iránt, akkor kiváltottam a vállalkozói engedélyt és megalapítottam a máig működő Napüdvözlet Jógaközösséget. Jelenleg négy kisebb, változó létszámú csoportnak – kezdőknek és haladóknak – tartok órákat a Belvárosi Mozgásstúdióban.

– Melyik ászanát volt a legnehezebb végrehajtani?

– A skorpiót! Nem hittem volna, hogy sikerül… Bécsben, a Sivananda Jógaközpontban az oktató útmutatásainak köszönhetően először sikerült megcsinálnom ezt a pózt. Óriási élmény volt!

– Miért ajánlaná másoknak a jógázást?

– A jóga mindenkié: vallástól, származástól, kortól, nemtől és testalkattól függetlenül bárki kipróbálhatja. Minden ászanának vannak jótékony hatásai. Léteznek könnyebb és nehezebb gyakorlatok, de ez – szervezettől és testalkattól függően – mindenkinél másképp jelentkezik. Volt olyan jógatársam, akinek a gerincsérve megkeserítette a mindennapjait, majd a jógával teljesen helyre tette magát és elkerülte a műtétet. Sok baj megelőzhető a jógával, azonban idő, fokozatosság és türelem elengedhetetlen a sikerhez.

– Mi a legnagyobb eredménye?

– Évtizedek óta sikerül magamat karbantartani egészségileg: nem kell orvoshoz járnom, nincs szükségem gyógyszerekre és alig érzek fáradtságot. Ha visszatekintek a 30 évvel ezelőtti önmagamra, s megnézem a mostani énemet, akkor elégedetten tapasztalom, hogy a sokszor ideges és kapkodó személyiségemet sikerült egyensúlyba hoznom. Ez arra sarkall, hogy továbbra is ezt az utat járjam.

– Mik a tervei?

– A járványhelyzet miatt több hónapja csak online tudtam órát tartani, most pedig nyári szünetet tartunk. Bízom benne, hogy ősszel újra beindulhat a közös gyakorlás. Az elmúlt időszak arra ösztönöz, hogy meditáljak és keressem a válaszokat arra: hogyan tovább?

– Mit üzenne az olvasóknak?

– A mai világban fontos, hogy ne legyenek bennünk negatív érzések: győzzük le a haragot, a gyűlöletet, a rosszindulatot és az irigységet. Mindezek csak bennünket betegítenek meg!

Szívesen tölti szabadidejét a kiskertjében

Sirkó Kálmánné 1945-ben született Etesen. Tanulmányait a salgótarjáni közgazdasági technikumban végezte el, majd Karancslapujtőn és a nógrádi megyeszékhelyen is dolgozott könyvelőként az Általános Fogyasztási- és Értékesítési Szövetkezetnél (ÁFÉSZ). Hivatását egészen nyugdíjazásáig szívvel-lélekkel végezte. Tizenkilenc éve szerezte meg az Etka-jóga-oktató továbbképzés első fokozatát, majd 2003-ban sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tett a Spirituart Jóga Alapítvány és Sivananda Jógaközpont kurzusán. Négy évvel később a jógaoktatás területén elért szakmai végzettsége, valamint addigi tevékenysége és megszerzett tapasztalati elismeréseképpen a Magyar Jógaoktatók Szövetsége egyesület minősített jógaoktatói védjegyet adományozott Sirkó Kálmánnénak. A salgótarjáni jógaoktató 2018-ban sikeresen teljesítette a Sivananda Jógaközpont gerincterápiás jógaoktatói továbbképzését. A jógázás mellett évekkel ezelőtt egy természetgyógyász-tanfolyamon is részt vett, ahol elsősorban a helyes táplálkozás fontosságáról szerzett hasznos ismereteket. Három évtized alatt megszerzett tudását az oktató a mai napig örömmel adja tovább Salgótarjánban, amellyel hozzájárul önmaga és jógatársai egészségéhez, a hosszú, sikerekben gazdag élethez, valamint a szellemi kiteljesedéshez. Sirkó Kálmánné hobbija a kertészet, s különösen büszke rá, hogy a portáján termett gyümölcsök és zöldségek egytől egyig biotermések, amelyek hozzájárulnak a helyes táplálkozáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában