kétkerekű járgányok

2020.06.30. 07:00

Népszerű a kerékpár: Nógrádban is nyeregbe pattan, aki csak teheti

Általánosan jellemzővé vált hazánkban, hogy a koronavírus-járvány terjedésével, a kijárási korlátozások bevezetésével egyre többen választották tartós közlekedési eszközüknek a kerékpárt. Ezzel párhuzamosan a kétkerekű járgányok értékesítésével és szervizelésével foglalkozó üzletek forgalma is megnövekedett.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Szép tavaszi nap Balassagyarmaton. A Civitas Fortissima téren több kerékpáros halad sorban, vagy egymással szemben. Nem turisták ők, mindenki más-más irányba igyekszik. Ki-ki bevásárolni, egyéb ügyeit intézni, ebédelni, családtagjait meglátogatni. A kijárási korlátozások alatt ez a kép rendszeres volt az Ipoly-parti városban, de Nógrád megye más, kisebb-nagyobb településein is.

– Jóérzéssel tapasztaltam a bringázási kedv növekedését – mondta Golyán Szilárd, akinek a balassagyarmati Törvényszéki Palotával szemben van kerékpárboltja és javítóműhelye.

– Március beköszöntével amúgy is eljön a „drótszamarak” idénye, de most a korábbi évekhez képest egyértelműen emelkedett a forgalom. Nagyon sokan vették észre, hogy nem csupán a zsúfoltság elkerülésére, hanem saját egészségük érdekében is hasznos a két keréken tekerés. Ám úgy érzem, még ez is kevés – tette hozzá.

Mint fogalmazott, a kerékpáros kultúrában nem csupán a régi, hagyományos nemzetekhez, dánokhoz, hollandokhoz képest vagyunk jelentős elmaradásban, hanem a szomszédos országok viszonylatában is.

Már nem csak kedvtelésből kerül elő a bringa, sokan munkába is azzal járnak
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Ne legyünk tehát restek, ne keressünk kényelmi kifogásokat, vegyük elő, poroljuk le, tisztítsuk meg, ellenőrizzük és esetleg szervizeltessük le a járművünket, aztán pattanjunk fel a nyeregbe! Nincs szebb és lélekemelőbb dolog, mint a természet lágy ölén így túrázni, megismerve saját tágabb környezetünket, amit addig csak a gépkocsi ablakából láttunk – szögezte le Golyán Szilárd.

Az ugyancsak Balassagyarmaton élő Stolcz Péter elsősorban a munkába járáshoz és a bevásárláshoz használja a biciklit.

– A korlátozások bevezetésével mindenképpen biztonságosabbá vált a kerékpáros közlekedés – jelentette ki. – A város déli határában lévő ipari park egyik üzemében dolgozom, és a reggeli műszakkezdés előtt olyan erős autósforgalommal szembesültem korábban, hogy gyakran féltem, ha elhaladt mellettem egy-egy nagyobb teherkocsi vagy kamion. Március és május vége között azonban sokkal nyugodtabban tekerhettem ki a gyárba. Nem véletlen, hogy nagyon várom már a beígért kerékpárút létesítését, amivel tovább csökkenhet a bennünket érintő balesetveszély.

A két kerék szerelmesévé vált Lengyel Béla is, aki két nyugat-nógrádi település között rendszeresen ingázik a kerékpárjával. Nem veszi ki az autót a garázsból, inkább többször, kisebb bevásárló túrákat tesz a drótszamárral.

– A falu szélén lakom, pár perc alatt biciklivel is elérem a szomszédos község üzleteit – hangsúlyozza. – A korlátozások idején is pihent a kocsi, könnyedén áthajtottam kenyér­ért vagy dohányért, bár egy-egy kőszállító „batár” igen ijesztően közel robogott el mellettem. Örömmel láttam, hogy tavasszal egyre többen ültek a kerékpárra, egyre több bringa állt a boltok előtt. Jómagam biztos, hogy maradok még egy darabig a két keréknél, és a jövőben csak a legszükségesebb esetekben veszem elő a kocsit a garázsból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában