barna medve

2020.06.23. 18:33

Megerősítette a Bükki Nemzeti Park az érsekvadkerti medveészlelést

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága megerősítette, hogy a közösségi médiában szereplő fotókon és videókon egy barna medve látható, illetve a felvétel valóban Érsekvadkert környékén készült.

L. J.

Fotó: Bakó Norbert

Ahogy arról korábban beszámoltunk, újabb medvét észleltek Nógrád megyében, ezúttal Érsekvadkerten fotózták le az állatot még múlthét pénteken. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát is.

– Azt tudjuk megerősíteni, hogy a közösségi médiában szereplő fotókon és videókon egy barna medve látható, illetve a felvétel valóban Érsekvadkert környékén készült – tájékoztatta portálunkat Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense.

Fotó: Bakó Norbert

Hozzátette: – Azt nem tudjuk, hogy még most is ott tartózkodik-e a medve, hiszen ezek az állatok hatalmas területet, akár 50-60 kilométert is megtesznek egy éjszaka alatt. Amit, azonban biztosan állíthatunk, hogy Magyarországon, így Nógrád megyében sem szaporodnak medvék, csak Szlovákiából átjönnek hozzánk, de vissza is térnek oda. Bár a medvét nagyragadozóként tartjuk számon, mégis többnyire növényevő. Az idei tavasz nagyon száraz és aszályos volt, így sokkal nagyobb térséget kell bejárnia a megfelelő élelemért. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, valamint mi zoológusok is kimentünk a helyszínre, ahol nem találtunk közvetlen nyomokat, de a felvételek alapján biztosan megállapítható, hogy egy barna medve járt a térségben – mondta Bakó Botond.

Emellett a szakember arra kér mindenkit, hogy minden ilyen és ehhez hasonló esetben a nemzeti parkot keressék meg először, hiszen ők tudják a megfelelő intézkedéseket végrehajtani. Az észleléseket a nemzeti park +36 30 861-3808 -os ügyeleti telefonszámán lehet bejelenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában