imádnivalóak

2020.06.24. 16:50

Ma már biztosan nem látsz cukibbat a salgótarjáni Tóstrand kis vadkacsáinál

Fülünkbe jutott a hír, miszerint apró vadkacsákkal bővült a salgótarjáni Tóstrand tava, így körbenéztünk a környéken, hátha sikerül lencsevégre kapni a kis jövevényeket. Már majdnem feladtuk, amikor az egyik sűrű nádasból végül mégis előbújtak.

Sz. R.

Fotó: Sz. R.

Legutóbb februárban adtunk hírt a tőkésrécékről, amik az akkori tavaszias időjárásnak köszönhetően hamar benépesítették a salgótarjáni Tóstrand környékét.

Nemrégiben kikelt kis tőkésrécékkel bővült a tó, így mi is körbenéztünk, hátha sikerül megörökíteni az újdonsült kis jövevényeket. Már majdnem feladtuk, amikor az egyik sűrű nádasból végül mégis előbukkantak anyjuk kíséretében. A tojó természetesen egy pillanatra sem vette le a szemét az apróságokról, de szelídségének köszönhetően egészen közel férkőzhettünk a népes kis csapathoz.

Nem ajánlott az etetésük!

Köztudott, hogy a vadkacsák (tőkésrécék) előszeretettel közelítik meg a tó körül sétáló embereket, néhány finom falat reményében. Az alapvetően jó szándékkal osztott élelemnek azonban semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat! A Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület weboldalán részletesen hívja fel a figyelmet az állatok etetésének hátrányaira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában