felújítás

2020.06.08. 11:33

Ismét régi fényében pompázhat a bátonyterenyei kastély

A Gyürky–Solymossy-kastély és az azt körülölelő angolpark Bátonyterenye gyöngyszeme. Azonban sokáig úgy tűnt, az enyészeté lesz. A város vezetése azonban minden adódó lehetőséget megragadott, így hamarosan újra régi fényében ragyoghat a hazánkban egyedülálló épületegyüttes.

Gulyás Edina

Jobbra Nagy-Majdon József polgármester az újjáépített, új funkciót kapó cselédlakások előtt

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A kisterenyei településrészen elterülő, egykor pompás parkkal övezett Gyürky–Solymossy-kastély kapuin mesteremberek autói gördülnek be és ki. A környék építkezés zajától hangos. Az egykori tisztiszolgalakás épületén dolgoznak, a munkálatok jó ütemben haladnak.

– Egy határon átnyúló pályázatnak hála, hamarosan régi fényében ragyog majd a nemrég még romos állapotban lévő épület – fogalmazott Nagy-Majdon József, a város polgármestere, hozzátéve: – Fülek testvérvárosunkkal, Sátorosbányával és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával közösen nyújtottuk be az európai uniós forrásra támogatási igényünket.

Jobbra Nagy-Majdon József polgármester az újjáépített, új funkciót kapó cselédlakások előtt
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Bátonyterenyén, mintegy 270 millió forintot költhetünk a fenti felújításra. A polgármester fotókon mutatja mennyire rossz állapotban volt a tisztiszolgalakás, ahogyan a kastély többi melléképülete is. Mint mondta, az épületegyüttes a Salgótarjáni Kohászati Üzemek tulajdonában volt, a nyolcvanas években került önkormányzati kezelésbe. A főépületben a ’90-es évekig óvoda működött. A melléképületekben 1992–1993-ig önkormányzati bérlakások voltak. Azóta évről évre egyre romlott az ingatlanok állapota. Egyidőben a Gyürky család is szerette volna visszakapni, de a város vezetése nem akart lemondani a kisterenyei településrészen található gyöngyszemről.

– 2010 óta folyamatosan keressük a forrásokat, amelyek segítségével megállíthatjuk a pusztulás folyamatát és visszaállíthatjuk a kastélykert egykori pompáját – közölte Nagy-Majdon József, hozzátéve: – A fenti pályázaton kívül a Zöld város program nyújt lehetőséget a cselédlakások, a lovarda, a kocsiszín, valamint az angolpark felújítására.

A Bátonyterenyére érkező, mintegy másfél milliárd forintos támogatásból városszerte megújulnak a zöldterületek, de jelentős összeget fordítanak a kastély melléképületeire és kertjére is. A könyvtár a kisterenyei településrészen lévő, egykor banknak helyet adó épületbe költözik. Az állagmegóvás mellett különböző funkciókat is kapnak az ingatlanok: a művelődési házból rendezvényház lesz. A régi óvoda épülete – a művészetek háza – fog helyet adni Szabó Pista bácsi hagyatékának. A lovarda játszóházzá alakul. Helyreállítják az angolkertet, a park sétányait, és egy tanösvényt is kialakítanak.

– A fejlesztésnek köszönhetően egész napos családi rendezvényeket, programokat lehet majd a kastélykertben és épületeiben szervezni – fogalmazott Nagy-Majdon József, hozzátéve: – Számomra ez érzelmi kérdés, polgármesterként és bátonyterenyei lakosként is szívügyemnek tekintem az ingatlan sorsát. A polgármester arra is kitért: a tervek szerint 2024-re elkészül a beruházás. A távolabbi célok között szerepel, hogy a kastélyhoz vezető Árpád úton felújítják a palóc jellegű házakat, és skanzenként üzemeltetve a komplexumot bemutatják itt a 18–19. századi életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában