világhírnév

2020.06.04. 16:44

Egy kisbolygót is elneveztek a ludányhalászi amatőr csillagászról

A településen élő Berkó Ernő amatőr csillagász egy szupernóva felfedezését követően kettős csillagok kutatásával vívta ki magának a szakma elismerését.

Szenográdi Ferenc

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Neve ismeretté vált a hazai és a nemzetközi csillagászati világban. Neki köszönhetően megyénk és Ludányhalászi neve is bekerült a csillagászat történetébe. Napjainkban 1320 olyan kettős csillag van az égbolton és a katalógusban, amelynek bemérései az ő nevéhez fűződnek. Ezzel a nemzetközi csillagászatban rangos helyet vívott ki magának.

Már fiatalon érdekelte az égbolt, a csillagok, a bolygók, az üstökösök világa. Békés megyében, az orosházi üveggyárban kezdett el dolgozni, ahol már az 1970-es évek második felében országos hírű csillagászati szakkör működött. Hamar bekapcsolódott a kör életébe. Aztán az 1980-as években Ludányhalásziba került, ahol egyedül, de annál nagyobb lelkesedéssel foglalkozott a csillagászat tudományával. Távcsövével estéről estére, éjszakáról éjszakára kutatta az égboltot.

Egy meteorokról készített egyedi fotóját 2017-ben a NASA beválasztotta „A nap csillagászati képe” sorozatba. Ez a fotó azóta több helyen is megjelent, többek között a londoni Tengerészeti-Csillagászati Múzeumban is látható belőle egy kinagyított példány.

Berkó Ernőnek köszönhetően megyénk és Ludányhalászi neve is bekerült a csillagászat történetébe Fotó: NMH

Az utóbbi években azonban egy betegség miatt a csillagászat háttérbe szorult az életében. Egy ideig még működött a kertjében egy automata kamera, amely az észlelt adatokat feltöltötte a központi rendszerre, s azokat a nemzetközi szövetséghez továbbította. Lassan egy éve azonban már ez is a múlté. Berkó Ernő úgy fogalmazott: ma már gyakorlatilag csak a a csillagászat elméletével foglalkozik.

Ez azt jelenti, hogy szaklapokat olvas, figyelemmel kíséri a kutatások eredményeit, tartja a kapcsolatot szakemberekkel, s változatlanul tagja a Magyar Amatőr Csillagászati Egyesületnek.

Berkó Ernő végzettsége mű­szerész, de mérnöki felkészültségeket igénylő feladatokat is ellát munkahelyén, a szécsényi New Profipack Csomagológépgyártó Kft-nél.Nagyrészt otthonról dogozik be a cégnek számítógéppel. Az utóbbi időben pedig fokföldi ibolyák termesztésével foglalkozik. Több saját fajt állított elő, amit nemzetközi szinten is regisztráltat majd a neve alatt.

Különleges eljárást fejlesztett ki

A csillagászok világában ő használta először a digitális fényképezőt. Módszeréről Kettős csillagok észlelései, mérései címmel jelent meg tanulmány az Egyesült Államokban 2012-ben. Azt követően több amatőr csillagász is használni kezdte az általa kifejlesztett eljárást. Gyakran publikált hazai és nemzetközi szaklapokban. Büszke rá, hogy egy kisbolygó az ő nevét viseli.

 

Címkék#csillagász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában