értékek tárháza

2020.05.17. 11:20

Madarak gyógyulnak a baglyasi látogatóközpont parkjában

Aki természeti környezetünk értékeire kíváncsi, annak jó kikapcsolódási lehetőséget nyújt a Salgótarjánban található Baglyas-kő Vár Látogatóközpont. A gyönyörűen kialakított parkban a sérült madarak is otthonra lelnek.

Gulyás Edina

Madár védő program a Baglyaskő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban

Fotó: Hegedűs Márk

A Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont tíz éve várja környezeti értékeink, és a színes állatvilág iránt érdeklődőket a megyeszékhelyen. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által működtetett intézményben a beltéri kiállítóhelyen Salgótarján környékének kultúrtörténeti és földtani értékeivel ismerkedhet meg a látogató. A központ körüli parkban és a Baglyas-kő Természetvédelmi Területen pedig tanösvény mutatja be a tájegység természeti értékeit és honos fás szárú növényeit.

– Mindezek mellett fontos, hogy a Nógrád megyében a lakosok által talált sérült madarakat itt helyezzük el – fogalmazott Papp Ferenc, a nemzeti park természetvédelmi területfelügyelője, hozzátéve: – Sajnos az ide érkező tollasok háromnegyede elpusztul, a kisebb sérülésekkel érkezőket gyógyulás után útjukra engedjük.

Mint mondta, olyan eset is előfordul, hogy el kell kobozni az emberektől a szándékosan vagy nem szándékosan maguknál tartott védett madarat. Két hattyú is így került a látogatóközpontban, amelyeket csonkolt szárnyuk miatt nem tudnak szabadon engedni. Emellett áramütéstől, vagy ütközéstől sérült ragadozó madaraknak is lakhelyéül szolgál a Baglyas-kő vár.

Lakik a ketrecekben öt ölyv, két barna rétihéja és egy vörös vércse is. Ez a három a leggyakrabban előforduló ragadozó madár hazánkban. Azonban az itt tartott példányokat csonkolt lábuk vagy kifordult szárnyuk miatt már sosem lehet elengedni, a természetben ugyanis nem tudnák felvenni a versenyt egészséges társaikkal. Csak vegetálnának és rövid időn belül elpusztulnának.

Három fehér gólya is a központ vendégszeretetét „élvezi”, egyikük még fiatal, azonban rendellenesen nőtt az egyik szárnya, így itt töltötte a telet. A gondozók abban bíznak, hogy idén áprilisban szabadon engedhetik a hosszú lábút.

– A védett állatok, így természetesen a madarak is a magyar állam tulajdonában vannak. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága tartozik felelősséggel a Baglyas-kő várba Salgótarjánból és a környékről beszállított egyedekért – fogalmazott Papp Ferenc. – Mivel azonban szűkebb hazánkban a hét természetvédelmi őrrel szemben közel százötven tagja van a madártani egyesületnek, így szívesen segítjük munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában