Lőttek az idei nógrádi rendezvénynaptárnak

Idén nyáron nem kell azon gondolkoznunk, hogy melyik megyei rendezvényt látogassuk meg. A legtöbb fesztivál és nagy érdeklődésre számot tartó esemény elmarad ebben az évben.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

– Még nem döntöttünk arról, hogy idén megtartjuk-e a komoly érdeklődésre számot tartó Szilvaszombatot – tájékoztatta portálunkat Halász Judit, Kétbodony polgármestere. – Május végéig határoz erről a képviselő-testület. Természetesen a gombócokat készítő helyi csapatok véleménye is befolyásolja a döntést. Az idő sürget, a szervezést el kellene kezdeni.

A koronavírus miatt kialakult helyzet a megye egyik legnagyobb gasztronómiai eseményének, a héhalmi böllérfesztiválnak sem kedvez. Bakos József, a település első embere arról számolt be: terveik szerint október 10-én megtartják a fesztivált.

A szintén nagy érdeklődésre számot tartó kazári Laskafesztivál is csak a következő évben várja a látogatókat – erről Gecse Ákos polgármester tájékoztatott. Mint mondta: más rendezvényeiket, ha lehetőségük lesz rá, megtartják.

Tereskén Nagyboldogasszony napján évek óta megrendezik a nyugat-nógrádi települések találkozóját.

– Augusztus 21-re terveztük a találkozót, de már akkor sem tartjuk meg, ha augusztus 15-e után lehetőség lesz erre – fogalmazott Vincze-Meló Martina polgármester.

A Vanyarci Haluskafesztivált az egész országból látogatják. Idén azonban senki sem kóstolja itt e krumplis ételt.

– Településünk kiemelt eseményét 12. alkalommal rendeztük volna meg szeptemberben – mondta Hrncsjár Mihályné, Vanyarc polgármestere. Hozzátette: a helyiek biztonsága mindennél fontosabb. Ugyanakkor fennáll az a veszély is, hogy megtartják ugyan a fesztivált, de az érdeklődők elmaradnak.

Varsányban sem a Szent Mihály-napi palóc búcsút, sem a Lepényfesztivált nem rendezik meg. Kanyó Judit, a község első embere arról tájékoztatta lapunkat, hogy mindkét esemény több mint tíz éve csábítja a látogatókat, de most a járvány miatt egyiket sem tartják meg.

Hasonló a helyzet Mátraterenyén is. Gyurcsák Tamás alpolgármester elmondta: július 11-re tervezték a hagyományos Palacsintafesztivált, ami idén éppen tizedik alkalommal várta volna az érdeklődőket. A jubileumi rendezvény a következő évre tolódik.

– Az augusztus 8-i Libafesztivál elmarad – mondta portálunknak Pintér Miklós, Szurdokpüspöki polgármestere. – Bízunk abban, hogy az utolsó nyári hónap végére tervezett kétnapos rock- és retrófesztivált, valamint a szeptemberi szüreti felvonulást meg tudjuk tartani.

Bátonyterenyén az augusztus 20-i ünnepség, a városnap és a szüreti mulatság költségeit a vírus elleni védekezésre fordítják. Erről még márciusban döntöttek.

– Nem akarunk kockáztatni, ha a kormányzati döntés lehetővé teszi, akkor sem tartjuk meg a programokat – hangsúlyozta Nagy-Majdon József polgármester.

Még kérdéses, lesz-e megyenap

A megyenap minden évben remek alkalom arra, hogy Nógrád lakói találkozzanak, közösen ünnepeljenek és új fejlődési utakat kereshessenek. Idén 14. alkalommal Rétság adott volna otthont szeptember 21-én az eseménynek.

– Jelen helyzetben a megyenap megrendezése kérdéses – fogalmazott Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke, hozzátéve: – Az, hogy augusztus 15-e után milyen szabályokat kell figyelembe venni, még bizonytalan. A szervezési munkálatokat azonban már el kellene kezdeni, emiatt felvetődött, hogy érdemes-e időt, pénzt és energiát fordítani erre.

Mint mondta, most úgy tűnik, hogy akkor döntenek felelősen, ha a megszokott formában nem tartják meg szűkebb hazánk egyik legjelentősebb eseményét. Skuczi Nándor kifejtette: a megyenapi elismerések eljutnak azért a díjazottakhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában