művészet

2020.05.19. 11:26

Képzőművészeti hobbikban találta meg a boldogságot a palotási festő

A palotási születésű Illés Győző művészet iránti fogékonysága már gyermekként megmutatkozott, s immár harminc éve hódol a képzőművészet szépségének. A 63 éves festő a bátonyterenyei ART11 Alkotó Társaskör egyik alapítója, aki alkotói tevékenysége mellett hobbiszinten készít természetfotókat, és a csillagászatnak is évek óta nagy szerelmese. 

Palchuber Kinga

Illés Győző festményein elsősorban a tájak, a természet, az állatok és a csendéletek elevenednek meg, de portrékat is készít

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Illés Győző az elmúlt évtizedek alatt számos hobbit – festészet, rajzolás, fényképészet, csillagászat – a szívébe zárt, amelyeknek köszönhetően szabadidejében sem unatkozott soha.

– Még az általános iskolai rajztanárom, Zombori Béla szerettette meg velem a rajzolást, de csak évekkel később, az 1990-es évek közepén kezdtem el rendszeresen festeni – mondta Illés Győző, aki szakmáját tekintve bánya-elektrolakatosként végzett. E területen egyébként sohasem dolgozott: 16 évet a Nógrád Megyei Állami Építőipari Vállalat, tíz esztendőt pedig egy salgótarjáni vállalkozó alkalmazásában töltött. Ezután 16 éven át a gödöllői GANZ Mérőgyár Kft. foglalkoztatta.

Illés Győző festményein elsősorban a tájak, a természet, az állatok és a csendéletek elevenednek meg, de portrékat is készít
Fotó: L. B. / NMH

Illés Győző festményein elsősorban a tájak, a természet csodái, az állatok és a csendéletek elevenednek meg, de készített már több sikeres portrét is. Egyebek mellett megfestette a híres Aranycsapat valamennyi tagjának hiteles képmását. Az alkotó kedveli a realista és az impresszionista ábrázolási módot, s legszívesebben olajjal és pasztellel dolgozik.

– Tizenhét évvel ezelőtt lelkes helyi alkotók és a bátonyterenyei művelődési központ munkatársainak kezdeményezésére 11 fővel alakítottuk meg az ART11 alkotókört, amely máig jelen van megyénk kulturális életében. A közös találkozások kiváló lehetőséget nyújtanak a fejlődésre, mindig igazi csapatként alkottunk és támogattuk egymást – fogalmazott a festő. Önálló kiállításain megyeszerte bemutatta már munkásságát, míg az ART11 csoportos tárlatain máig örömmel szerepel. A festés mellett aktokat és portrékat rajzol, több színész és énekes arca köszön vissza a papírlapokról. Győző évek óta fényképezi is a természet szépségeit, számos ritka madárfajt sikerült már lencsevégre kapnia. Továbbá fiatal kora óta nagy szenvedélye a csillagászat: az eget kémlelve az elmúlt tíz évben több különleges jelenséget megörökített távcsöveinek segítségével. A festő mindennap kiélvezi az élet adta apró örömöket, s amíg csak tud, hűen hódol hobbijainak.

Illusztrációkat is készített különböző könyvekhez

Illés Győző alkotói munkássága három sportkönyvhöz is kötődik. A festő készítette illusztrációk színesítik Sisa Tibor Válasz című motivációs beszédeket tartalmazó kötetének lapjait, de az ipolytarnóci futballedző Döntésképesség és kreativitás fejlesztése a labdarúgásban elnevezésű könyvének borítóját is ő tervezte meg. Emellett Illés Győző hozta nyomdakész állapotba a palotási sportegyesület 60 éves történetét keretbe foglaló mű régi képeit is. A festő lelkes focirajongó, amikor csak tud, kilátogat a meccsekre, hogy a jelentős pillanatokat meg is örökítse gépével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában