Töretlenül segítik a lakosságot a járvány alatt is a nógrádi falugondnokok

A kistelepülések lelkének számító gondnokok mindig ott segítenek a lakosságnak, ahol csak tudnak. A járványhelyzet szülte korlátozások bevezetését követően megyeszerte az eddiginél is több feladattal bővült a falvak segítőinek a feladatköre. Legyen szó bevásárlásról, gyógyszerkiváltásról vagy ügyintézésről: a falugondnokok mindenből kiveszik a részüket.

Munkatársainktól

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Kisecseten is több feladattal bővült a kijárási korlátozás bevezetését követően a minden szempontból nélkülözhetetlennek minősülő falugondnoki szolgálat ellátási területe.

– Eddig is sokrétű volt kollégánk munkája, ami most a veszélyhelyzetre való tekintettel, az idősebb polgárok védelme érdekében kiegészült – mondta el Pribelszki Tamás, a Cserhát völgyhajlatán található kistelepülés polgármestere.

– Most zárva tartanak az óvodák, így a gyerekeket nem szállítja Szentére a kisbuszunk, viszont az eddigi két bevásárlás helyett hetente háromszor térül-fordul élelmiszerekkel a jármű. Az idősebbek és az igénylők előre leadják a listát, ez alapján veszi meg munkatársunk a termékeket a romhányi boltokban. Az időhatár miatt már általában reggel hétkor felkerekedik, hogy kilencig mindennel végezzen. A házi ellátást biztosító személy segít neki ebben, hiszen nem könnyű egyénekre szétválogatni a beszerzett dolgokat. Ezeket még a délelőtt folyamán házhoz szállítjuk a lakosságnak – fejtette ki Pribelszki Tamás:

– Szerencsére nagyon jó kapcsolatokat ápolunk az üzletek tulajdonosaival és bér­lőivel, nem egyszer fordult elő, hogy az előzetes lista alapján ők előre összeállítják a „kosarat”, amit már csak be kell pakolni az autóba. A másik két napon a gyógyszerbeszerzés zajlik, ezt szintén javarészt Romhányban végzi a falugondnokunk. Természetesen minden szükséges védőfelszerelést biztosítunk neki, hiszen fokozottan fertőzésveszélyes a feladata. Számos természetbeni adományt kapunk jószívű emberektől, vállalkozóktól, ami ezúton is köszönünk. Ezek kihordását is a falugondnok végzi – tette hozzá.

Mint mondta, a hétvégi telkek tulajdonosai közül is többen jelezték, hogy városi lakásukból tartósan kiköltöztek vidékre, így igény szerint az ő élelmiszer-ellátásukról is gondoskodik az önkormányzat.

A megye keleti részének egyik parányi ékszerdoboz falujának, az alig több mint 160 lelket számláló Kisbárkánynak a gondnoka is mindenben a lakosság rendelkezésére áll.

– Ott segítek, ahol szükség van rám! Mindenekelőtt tizenöt lakosnak naponta szállítom az ebédet, de emellett feliratom az idősebbek gyógyszereit és ha szükséges, akkor ki is váltom a recepteket – mondta kérdésünkre Edőcs Péter, aki immár 13 éve látja el a gondnoki teendőket.

A falugondnok alapesetben hozzávetőleg harminc szépkorúnak segít a bevásárlásban, sokan előre felírják neki egy kis cetlire, hogy mire van szükségük a boltból. A téli időszakban, ahol kell, ott fát vág és be is hordja a gyújtósnak valót. Ezen felül iratokat és dokumentumokat szállít a közös önkormányzati hivatalhoz.

A járványhelyzet alatt azonban a kicsiny faluban is több feladattal bővült a munkája.

– Vigyázunk az időseinkre, így most kizárólag csak felírásos alapon, kíséret nélkül végzem a bolti körutat. A falubuszon a jelenlegi helyzetre való tekintettel nem szállítom a lakosokat, így szerdánként Pásztóról mindenkinek beszerzem, amire csak szüksége van. A receptkiváltások száma is megduplázódott, hiszen most olyan lakosok is otthon maradnak inkább, akik eddig maguk intézték a gyógyszertári túrájukat – ismertette a falu lelke.

A falugondnoki szolgálat működése nagy előnyt jelent a lakosság számára az alig ötszáz lakost számláló, az ország leghidegebb pontjaként elhíresült Zabaron is. Kaposvári Angelika, a település lelke elmondta: a falugondnokság nem kötelező, hanem

önként vállalt feladat a kistelepülések intézményhiányából fakadó hátrányok enyhítéséért.

– Öt éve dolgozom Zabaron, s kivétel nélkül gondoskodom a falu összes lakójáról. Azt gondolom, hogy a járványhelyzet miatt minden falugondnok kollégámnak megtriplázódott a feladata: a bevásárlásoktól az ügyintézéseken át a gyógyszerek kiváltásig mindenben, mindenkinek segítünk – tette hozzá Zabar falugondnoka.

Kiemelte: a hirtelen megsokszorozódott feladatokban három szolgálatkész „kolléga” – a falugondnoki autó, a telefon és egy hangosbeszélő – is segédkezik. Ebben a formában a legegyszerűbb a lakosság tájékoztatása, hiszen nehéz lenne mindenkinek személyre szóló levelet írni.

– Minden reggel összeülünk a polgármesterrel és az alpolgármesterrel, hogy megbeszéljük a napi teendőket. A faluban különösen odafigyelünk az egyedül élőkre, akiknek a legnehezebb átvészelni ezt az időszakot! – közölte a falugondnok, aki szerint e munka kulcsa a kimerülhetetlen szeretetben rejlik.

A falugondnokok munkája tehát igen sokrétű, amelynek célja minden településen azonos: a szüntelen és felelősségteljes gondoskodás másokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában