Telefonon távrendel a legtöbb nógrádi háziorvos

Türelmesek, és együttműködnek a betegek a háziorvosokkal Nógrád megyében. A rendelők a jelenlegi veszélyhelyzetben csak indokolt esetben látogathatók.

Tóth-Nagy Orsolya

Miskolc, 2020. március 24. A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Bakos Ilona háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon tartják a kapcsolatot a betegeikkel. Csak nagyon indokolt esetben tanácsos a betegeknek személyesen felkeresni őket. MTI/Vajda János

Fotó: Vajda János

A járványhelyzet miatt országszerte megváltozott a háziorvosi rendelés, így a megyében is. A betegek csak a legszükségesebb esetben kereshetik fel személyesen a rendelőket.

Dr. Balogh Botond, Héhalom háziorvosa portálunk kérdésére elárulta, hogy az elmúlt hetekben teljesen átalakult a rendelés.

– Több változás is történt. Nem jöhetnek be például a gondozottak az intézménybe és a szokásos, évente szükségszerű ellenőrző vizsgálatokat sem tudjuk elvégeztetni, de a mozgásszervi betegségeket is telefonos konzultáció alapján kezeljük. Kifejezetten súlyos és sürgős esetekben fogadunk csak betegeket. Dr. Balogh Botond hozzátette, hogy mindez jelenleg működőképes azoknál, akiknek nincsenek súlyos és az életet fenyegető panaszaik.

A háziorvos kiemelte: jelenleg főként a koronavírusos esetekre koncentrálnak, de mellette természetesen a többi betegségre is figyelni kell. Ezeknek a kezelése vélhetően fel fog torlódni, így nagyon sok munkájuk lesz az orvosoknak a későbbiekben.

Héhalomban nincs koronavírusos eset, de karanténban többen is vannak. Egy emberen végezték el a tesztet, az eredmény negatív lett. Az orvos arra is kitért, hogy a receptírás most telefonon keresztül történik.

– Amennyiben a beteg bejön a rendelőbe a vényért, telefonon egyeztetünk és óra, perc pontossággal adjuk át. Igyekszünk az időpontokat tartani, sok esetben mi magunk megyünk ki a recepttel az épület elé – közölte a háziorvos, aki szerint az emberek fegyelmezettek, és betartják az előírt szabályokat.

A vizslási háziorvos, aki azt kérte, hogy a nevét ne írjuk le, azt tapasztalta, hogy eleinte hiánycikk volt a maszk és a kesztyű, de most már rendelkezésre állnak a védőeszközök, egyre jobb az ellátottság.

– Előfordult, hogy idősebb orvosok helyett kellett ügyelnem, de nem volt megfelelő maszkom, ezért kiírtam a közösségi oldalra, hogy szívesen fogadom, ha van valakinek. Mire hazaértem, több védőmaszk is várt otthon. Nagyon jólesett, hogy egy ilyen helyzetben ennyire segítőkészek az emberek!

A rendeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy főként telefonon zajlik, a helyiek pedig nagyon jól együttműködnek, és türelmesek. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, az udvaron is beszél a betegekkel, de elkülönített szobában is fogadni tudják az embereket, természetesen maszkban és nyitott ablaknál.

A háziorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy zárt térben viseljenek védőmaszkot, hiszen nagy segítség a védekezésben.

A receptfelírás is hatékonyan működik a rendelőben, amely leginkább telefonon és interneten keresztül történik.

– Szerintem ez a módszer működőképes, sőt nagy előrelépés az egészségügyben és segítség is egyben!

Más is kiválthatja a receptet

A veszélyhelyzetre való tekintettel egyszerűsödtek a gyógyszerkiváltás szabályai. A közelmúltban dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának a felté­teleit. A döntésnek köszönhetően a patikák a gyógyszerek kiadását felírási igazolás, valamint meghatalmazás nélkül is teljesíthetik. Csupán a betegnek kell közölni a tajszámát és igazolni a saját személyazonosító adatait. A patikák csak a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket. A beteg kérésére, valamint a 14 éven aluli páciens részére történő vényírás esetén továbbra is minden esetben kötelező annak kiállítása és átadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában