immunrendszer erősítése

2020.04.22. 16:45

Online tréninggel tartják formában csoporttagjaikat a nógrádi edzők

A járványhelyzetben még inkább érdemes odafigyelni a rendszeres testmozgásra az immunrendszer erősítése érdekében. Bár felelős magatartással a kültéri kikapcsolódási és sportolási lehetőségek most háttérbe szorulnak, ám odahaza is válhat élvezetessé a mozgás.

Palchuber Kinga

Kezdőként még ne próbáljuk utánozni Manyasz Tímea légtornászoktató mozdulatait. Lépésről lépésre érdemes haladni

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A korábbi évek Eurobarometer kutatási eredményei szerint a testmozgás sokak számára kulcsfontosságú: alapesetben a legtöbben a szabadban és a parkokban sportolnak, de gyakori a munka és a lakhely közti ingázás alatt erre fordított idő. Otthon csupán az emberek 32 százaléka végzett eddig testmozgást, ám a kijárási korlátozás tükrében egyre többen kezdtek odahaza is edzeni.

Félegyházi Éva, a Tarjáni Szabadidősport Klub vezetője elmondta: annak ellenére, hogy a közösségi sportolás lehetősége egy időre háttérbe szorult, otthon sem szabad megfeledkezni a rendszeres testmozgás fontosságáról.

– Az ember egy jó edzéssel nemcsak fizikailag, de mentálisan is képes karbantartani önmagát. Legalább heti háromszor érdemes sportolni a lakásban is, de kezdőként csakis fokozatosan, lépésről lépésre haladva érdemes átmozgatni az izmainkat – tette hozzá a vezető.

Kezdőként még ne próbáljuk utánozni Manyasz Tímea légtornászoktató mozdulatait. Lépésről lépésre érdemes haladni
Archív fotó: Hegedűs Márk / NMH

Odahaza nincs mindenkinek súlyzóeszköze vagy kondigépe, így a klubvezető a lehetőségekhez mérten több csoporttagnak is igyekezett felszerelést biztosítani az otthoni erősítéshez.

– Ahogy láttam, Nógrád megyében is nagy az összefogás az edzők részéről, így sokan az interneten keresztül is megtartják saját óráikat a sportolni vágyóknak – emelte ki Félegyházi Éva, aki egy héten kétszer egyórás aerobik edzést tart csoportjának. Emellett az edző a nordic walking-csoportot sem hagyta unatkozni, őket délelőttönként várja a kamerák mögé egy-egy kisebb tornára.

Manyasz Tímea salgótarjáni légtornászoktató sem tart csoportos órákat tanítványainak a bevezetett rendelkezések miatt.

– Mivel sok gyerek jár légtornára, jobbnak láttam, ha egy időre felfüggesztem a személyes edzéseket. Nehéz folyamatosan fertőtleníteni az általunk használt eszközöket, egy karikán több gyerek is váltja egymást. Most itthonról gyakorlunk, már amennyire eszközök híján ez lehetséges – mondta kérdésünkre az oktató, aki interneten keresztül tartja a kapcsolatot tanítványaival. Őket elsősorban nyújtásra, tartásra és a hajlékonyság fejlesztésére ösztönzi az otthon is biztonságosan elvégezhető gyakorlatokkal.

Tímea emellett rehabilitációs edzőként is dolgozik, amely során sok felnőttet edz.

– A csoporttagok kifejezetten kérték, hogy az interneten rendszeresen tartsak nekik órákat, hogy otthon is át tudják mozgatni a test különböző területeit. Sok új ember csatlakozott hozzánk ebben a formában, akiknek jót tesz a mozgás az egész napos home office után – ismertette az edző.

Aki nem szeret vagy nem tud egyedül sportolni, annak sem kell a közösségi élményt és az edzőtársakat nélkülözni. Egy kis leleményességgel megoldható, hogy otthon is formában tartsák idomaikat.

Karban tartja a testet a kreativitás

Most a tudatosság és a kreativitás kell, hogy a legfontosabb sportkellékké váljon. Az innovatív kommunikációs megoldásoknak köszönhetően számos lehetőség nyílik a sportolás és a kikapcsolódás házasítására, így már akár az interneten is bárki követhet edzéseket. Emellett a letölthető mobilapplikációk gondoskodnak a folyamatos és változatos edzésprogramokról.

A sporteszközök beszerzése sem korlátozhatja a mozgást: drága fitneszgépek helyett elég egy ugrálókötél, egy fitneszlabda, súlyzó vagy rugalmas gumiszalag az izmok átmozgatásához. A kreatívabbak otthoni kellékekből is barkácsolhatnak sportfelszereléseket. Egy vízzel megtöltött palack vagy a mosószeres dobozok kiválóan helyettesítik a súlyzókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában