Kevesebben kísérhetik utolsó útjukra szeretteiket

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet az élet számos területén átírja a megszokásokat. A temetkezések esetében is új szabályokra kell figyelni. Az elhunytak szállításánál és a szertartás alatt is ügyelni kell a kontaktusok minimalizálására.

Gulyás Edina

Sírásók a tari temetőben. Az új szabályok szerint kevesen vehetnek részt a szertartásokon

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Az élet egyik legnehezebb időszaka, amikor egy családtagunkat, hozzánk közel álló barátunkat kell elkísérnünk utolsó útjára. A koronavírus-járvány ezt a szomorú kötelességünket még inkább megnehezíti.

– A kialakult helyzetben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának iránymutatása szerint járunk el – fogalmazott Fekete Roland, plébániai kormányzó, hozzátéve: – Jelezzük az elhunyt hozzátartozói felé, hogy csak szűk körben tartsák meg a temetést. A szertartás elvégzésére ebben az időszakban a zárt ravatalozók nem biztosítanak megfelelő helyszínt, a szabadban kell azt megtartani. Annak ideje is lerövidül, az egyházi beszédet elhagyjuk és csak egy szentírási olvasmány hangzik el.

Mint mondta, arra is figyelni kell, hogy a hozzátartozók lehetőleg ne álljanak egymáshoz szorosan közel, továbbá kerülni kell a részvétnyilvánítás fizikai gesztusait is. A kántori szolgálat megengedett, de nem kötelező, hiányát viszont előre közölni kell a családdal. A temetési misét – más istentiszteletekhez hasonlóan – hívek részvétele nélkül kell bemutatni, vagy egy majdani, a hozzátartozókkal később egyeztetett időpontban végezhető el.

Sírásók a tari temetőben. Az új szabályok szerint kevesen vehetnek részt a szertartásokon
Fotó: L.B. / NMH

– Eddig, amennyiben haláleset történt, a temetkezési vállalkozó intézte a szükséges iratokat, a halott öltöztetését. Minden gyorsan és egyszerűen működött. Az ügyintézés azonban a járványügyi helyzetben rendkívül lelassult – közölte Orbán László, a Glória Kegyelet Kft. tulajdonosa, hozzátéve: – A személyes kontaktusok és az érintkezések minimálisra csökkentek. A hét egy meghatározott napján lehet leadni a szükséges iratokat, és egy másik napon kapjuk vissza azokat.

Mint mondta, ugyanez mondható el a halotti anyakönyvi kivonatok kiállításáról is. A fenti okok miatt akár egy hetet is igénybe vesz annak elkészítése, és az eddigiektől eltérően postán küldik azt meg. Így a hozzátartozók is később kapják kézhez. Megyénkben még nem volt példa koronavírusban elhunyt személy szállítására, azonban az erre irányuló tájékoztatást már megkapták az illetékes minisztériumtól. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy a koronavírusban, vagy annak gyanújában elhunytakat a temetkezést bonyolítóknak az előírt védőfelszerelésben kell szállítani.

Orbán László arról is beszámolt, hogy a veszélyhelyzet kialakulása óta kevesebben vesznek részt a temetési szertartásokon. Főleg a városokban jellemző, hogy csak a szűk család kíséri utolsó útjára az elhunytat. A falvakban még mindig többen jelennek meg a temetőben, de a nagy területen egymástól megfelelő távolságot tartanak a hozzátartozók.

– A közösségi oldalakon a különböző szakmák dolgozóinak mondanak köszönetet, áldozatos munkájukért – hangsúlyozta Orbán László, hozzátéve: – Véleményem szerint minden temetkezést végző alkalmazott is elismerést érdemel. Ahogyan eddig, a jelenlegi nehéz helyzetben is a lehető legkörültekintőbben és leggondosabban járnak el minden halálesetnél.

Szigorodtak a szállítás feltételei és a biztonsági előírások

A Nemzeti Népegészségügyi Központ – a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően – kiadott egy eljárásrendet a fertőző halott szállításával kapcsolatban. Ennek értelmében a temetkezési vállalkozóknak feltétlenül meg kell arról győződniük, hogy a halottvizsgálatot végző orvos Covid-19-gyanút állapít-e meg. Ebben az esetben a lábcédulákat pirossal kell kitölteni, vagy lenni kell valamilyen piros, fertőzésveszélyre utaló jelnek a lábcédulákon. Fokozottan ügyelni kell az otthonukban elhunytak szállításakor a kocsi azonnali fertőtlenítésére, a környezetre és a családtagokra, mert ők is komoly veszélyforrást jelentenek. Fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy a szállítás után szellőztessenek, illetve akinek van, az használjon levegő tisztítására alkalmas porlasztható fertőtlenítőt is. A korona vírusban elhunytak esetében is lehetséges a koporsós temetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában