vizsga

2020.04.30. 13:56

Készülnek az érettségire: Nógrádban is diákok százai vizsgáznak

A kormány döntése értelmében május 4-én, hétfőn biztonságos körülményekkel és megváltozott feltételekkel kezdődhetnek meg az írásbeli érettségi vizsgák. Nógrád megyében – a tankerületi központok és a szakképzési centrum adatai alapján – idén 820 diák ad számot tudásáról. Utánajártunk: hogyan készülnek az iskolák megyeszerte a vizsgáztatásra?

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

A járványügyi szakemberek szerint a koronavírus jelenleg kontroll alatt van az országban, ezért most biztonságosabb megtartani a számonkéréseket, mint kivárni. Azonban, ha valaki a jelenlegi helyzetben mégsem akarna hétfőn levizsgázni, akkor ősszel bepótolhatja azt. A diákok még a vizsga reggelén is visszaléphetnek az érettségitől.

Folyamatos lesz a fertőtlenítés

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója elmondta: az idei érettségi vizsgák rendhagyó módon zajlanak érintett intézményeikben is, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban és a Ridens Szakgimnáziumban.

– Idén 120 tanuló érettségizik közép-, illetve emelt szinten a két intézményben. Az írásbeli vizsga tizenhárom tantárgyat érint. Emellett testnevelésből szóbeli vizsgát tíz diák tesz, valamint két sajátos nevelési igényű tanulónak – öt-öt tantárgyból – is lehetősége van szóban számot adni tudásáról – ismertette az igazgató, hozzátéve: – Az érettségizők létszáma a tavalyi adatokhoz képest közép- és emelt szinten egyaránt emelkedett, ugyanakkor a vizsgák száma a veszélyhelyzetre vonatkozó kormányzati intézkedésnek köszönhetően az eredetileg tervezettek mintegy felére csökkent.

Ez évben kizárólag írásbeli formában történik a számonkérés
Fotó: Archív fotó: Hegedűs Márk / NMH

Az érettségi írásbeli vizsgákon az érintett intézmények pedagógusai látják el a felügyeletet. A középszintű érettségi vizsgák alkalmával 42-en, míg az emelt szintűeken 15-en végzik ezt a feladatot. A tantestületekből tízen kaptak ez alól méltányossági mentességet, koruk vagy krónikus betegségük miatt.

– Különösen odafigyelünk arra, hogy felület- és kézfertőtlenítőből, maszkokból és kesztyűkből rendelkezzünk a szükséges mennyiséggel, ezeket a kormány központilag biztosítja. Az érettségik napján is folyamatos lesz a vizsgatermek, a folyosók és a mellékhelyiségek fertőtlenítése. A bejáratoknál a távolságtartás betartása érdekében közérthető jelöléseket fogunk alkalmazni. Az iskolán kívüli csoportosulások elkerülésének kezelésében a rendvédelmi szervek közreműködésére számíthatunk – tájékoztatott az igazgató.

Betartják a szabályokat

Nagy Kálmán, a Salgótarjáni Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese arról tájékoztatta portálunkat, hogy illetékességi területükön négy középiskolában – 275 diáknak – tartanak érettségi vizsgákat. A bátonyterenyei Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnáziumban 16, a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnáziumban 83, a Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 88 és a Salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban szintén 88 végzős adhat számot tudásáról.

– Tekintettel a kialakult veszélyhelyzetre, az érettségizők száma kevesebb a korábbi években megszokottnál. Ennek az az oka, hogy az alsóbb évfolyamosok a május-júniusi vizsgaidőszakban előrehozott, illetve szintemelő érettségi vizsgát nem tehetnek. Erre előreláthatólag az őszi időszakban nyílik lehetőségük. E tanulók létszáma tapasztalataink alapján a három nagy gimnáziumban iskolánként 40-50 fő között mozog – tette hozzá Nagy Kálmán.

Ügyelnek az iskolák a vizsgázók egészségére
Fotó: Archív fotó: H. M. / NMH

A tankerület a javasolt biztonsági intézkedések maximális betartásával szervezi meg a vizsgákat. Ez kiterjed a fertőtlenítési eljárásra, a csoportosulások elkerülésére, de még a dokumentumok megtekintésére is.

– A megyében viszonylag kedvezőek a fertőzöttségi adatok, így a vizsga lebonyolítása – a biztonsági előírásokat betartva – nem okoz nagyobb veszélyt a részt vevők számára, mint bármely otthonon kívüli tevékenység – informált a szakmai igazgatóhelyettes.

A tankerület tanárai fontosnak tartják, hogy a diákok e kivételes helyzetben is eredményesen fejezzék be középiskolai tanulmányai­kat, ezért – néhány indokolt kivétellel – vállalják a vizsgáztató tanári megbízást és a felügyeletet.

Szakképző intézmények is vizsgáztatnak

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSzC) égisze alá tartozó nyolc iskolából több mint 420 diák vág neki a mérföldkövet jelentő tesztlapok megoldásának.

Baranyi Zoltán főigazgató elmondta: a tanárok valamennyi intézményben mindent megtesznek azért, hogy a diákok járványhelyzetben is sikeres érettségi vizsgát tehessenek. A Szondi György Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban az idei vizsgaidőszakban 31-en közép-, 7-en pedig emelt szinten tesznek érettségit, a vizsgák felügyeletéről 15 tanár gondoskodik.

A Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakgimnáziumban 87-en érettségiznek, ebből 38 tanuló emelt szintű vizsgán – angolból, egészségügyi- és informatikai ismeretekből – is megméreti magát. Idén emelkedett az érettségizők száma, tavaly nyolcvanan adtak számot tudásukról. Az ügyeleti munkában a tantestület 24 tagja vesz részt.

Idén is törhetik a fejüket a maturálók
Fotó: Archív fotó: Torjay Attila / NMH

A Mikszáth Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskolában 54 tanuló tesz érettségit, valamennyien középszinten. Az intézményben az előző évben is nagyságrendileg hasonló számú vizsgázót számláltak. A tantestületben mindenki vállalta feladatait, de olyan kollégák is voltak, akiket veszélyeztetettségük miatt a vezetés lebeszélt az idei részvételről.

A Táncsics Mihály Szakgimnáziumban – a 76 saját diákon túl – olyan tanulók is számot adnak tudásukról, akik a kormányhivatalnál jelentkeztek be közép-, vagy emelt szintű érettségire. Jelenleg három olyan tanár van az iskolában, aki betegsége vagy egyéb ok miatt nem tud részt venni az érettségin.

A Borbély Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 18-an érettségiznek. A vizsgázók száma idén emelkedett, ugyanis többen jelentkeztek javító érettségi vizsgára. Az iskolában 11 tanár lát el felügyelői feladatokat.

A Stromfeld Aurél Szakgimnázium és Szakközépiskolában 74-en középszinten, 18-an pedig emelt szinten bizonyítanak. A számok hasonlóak a korábbi évekhez, bár emelt szinten idén növekedés történt. Az iskolában öt kolléga kérte indokolt felmentését, s figyelembe véve egyéb szempontokat, a vezetés végül 14 tanárt nem osztott be dolgozni az érettségi időszakára.

A Kereskedelmi és Ven­déglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában 43-an középszinten, ketten emelt szinten vizsgáznak. Az érettségizők száma nőtt, ugyanis tavaly csak egy húszfős osztály végzett. A vizsgáztatási feladatokban 26-an vesznek részt. Itt nyolcan kérték, hogy ne osszák be őket az írásbeli vizsgákra.

A Fáy András Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban 25-en adnak számot tudásukról, ebből 15-en nappali és 10-en esti képzésben tanulnak. Az elmúlt évekhez képest emelkedett az érettségizők száma. A vizsgáztatást 22 tanár segíti az intézményben.

Eleget tesznek feladataiknak

Baranyi Zoltán tájékoztatott: minden intézményben gondoskodtak a biztonságos körülmények megteremtéséről és azok betartatásáról. Az iskolákban egyebek mellett minden diáknak biztosítanak védőmaszkot, kötelezővé tették a kézfertőtlenítő használatát, a tantermekben legfeljebb tíz vizsgázó ülhet, továbbá a vizsgatermeket, a mosdókat és a folyosókat is alaposan és rendszeresen fertőtlenítik. A folyosón és az iskolák környékén a felügyelőtanárok ellenőrzik, hogy ne legyen csoportosulás. Az iskolai dolgozóknak is biztosított a fertőtlenítő kézmosószer, száraz fertőtlenítő, a szájmaszk és a gumikesztyű használata.

Mindezek alapján a vezetők úgy látják: sikeresen le fognak zajlani az érettségik Nógrád megyében, hiszen a szakemberek a rendkívüli helyzetben is eleget tesznek feladataiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában