Az Operatív Törzs válaszolt: nem szabályozzák a temetkezés módját koronavírusos elhunyt esetén

Az Operatív Törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján válaszoltak a Nool.hu kérdésére is.

Gulyás Edina

Forrás: koronavirus.gov.hu

A közelmúltban a következő információt szerettük volna megtudni az Operatív Törzstől: a kórházban elhunyt koronavírus gyanús halottakat, a halál után fél órán belül tesztelik. Ugyanúgy vonatkozik ez az eljárás arra, akit otthonában ér a halál és felmerül koronavírus fertőzöttség gyanúja? Lehet-e tudni meddig fertőzhet a holttest?

A témával kapcsolatban csütörtökön Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta: az érvényben lévő jogszabályok pontosan leírják, hogy milyen eljárást kell lefolytatni abban az esetben, ha valaki koronavírus fertőzésben hunyt el. Nyilván ebben az esetben fokozottabb óvatosságra van szükség.

– A jogszabályok rögzítik a koporsós temetés módját, hogy miképpen kell az elhunytat elhelyezni és a temetés körülményeiről gondoskodni – hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve: – Azonban sem a hamvasztást, sem a koporsós temetést nem teszi kötelezővé rendelkezés.

Mint, mondta, ha az elhunyt még életében rendelkezett saját temetése módjáról, úgy az ő akaratát kell tiszteletben tartani. Ellenkező esetben a családtagok dönthetnek erről. Koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatban erre külön rendelkezés nincs és nem is szükséges.

Címkék#koronvírus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában