A veszélyhelyzetben is mindennap kerül kenyér a nógrádi asztalra

Se kenyérből, se újdonsült ötletekből nincs hiány megyénk pékségeiben. Mindenkinek jut a mindennapi betevőből.

Tóth-Nagy Orsolya

A salgótarjáni Kézműves pékség és cukrászda

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Betartják az előírt szabályokat a pékségek. Pásztón például nagy gondot fordítanak a kialakult helyzetben arra, hogy egymásra és a vásárlókra is vigyázzanak.

– Igyekszünk elkülönülni a másiktól, amennyire lehet. Ezen felül az üzletben dolgozók kesztyűt viselnek. A termékeket külön zacskókkal adjuk a vendégeknek, valamint sokkal többször takarítunk, mint „békeidőben”, és kezet is gyakrabban mosunk – mondta Géczi Tibor, az egyik pásztói pékség ügyvezetője.

Hozzátette: amikor a kijárási korlátozásra vonatkozó rendelkezések megszülettek, akkor volt egy kisebb felvásárlási láz. Ez másfél-két hétig tartott, most már kezd visszaállni a régi rend. Azt tapasztalja, hogy a kenyér most jobban fogy, mint a zsemle vagy a kifli.

Arra is kitért, hogy az üzletben nem tartózkodhat egyszerre háromnál több vásárló, és ezt az emberek be is tartják. A kialakult helyzet egyébként számukra nem jelentett túl nagy változást a munkaszervezésben, hiszen nem dolgoznak sokan egyszerre. Emellett az üzlet is megy tovább, elvégre kenyérre mindig szükség van. A pásztói pékség rendszeresen segíti a helyi intézményeket, így például a kórházat, az idősek otthonát, az óvodát és az iskolát is.

A salgótarjáni kézműves cukrászdában és pékségben számos változás történt az elmúlt időszakban.

– Volt egy kisebb roham az elmúlt hetekben, akkor előfordult, hogy egyszerre tíz darab kenyeret is vásárolt valaki. Ez mostanra visszaesett, már kevesebb pékárut visznek az emberek – közölte Szó Katalin.

Az üzlettulajdonos kiemelte: számára fontos, hogy a dolgozókat megtartsák, egy percre sem jutott eszükbe az, hogy bezárjanak. Ehhez azonban újdonságokat kellett kitalálni. A közelmúltban például két új pékszakboltot is megnyitottak, egyet Mátraterenyén és egyet Somoskőújfaluban.

Rendületlenül gyúrják a kenyértésztát megyénk pékségeiben. Nem kell tartani attól, hogy hiánycikk lesz a mindennapi
Fotó: L.B. / NMH

– Üzleteinkben ketten dolgoznak, és az ablakon keresztül van mód vásárlásra. Ez lehetőséget ad a nagyobb higiéniára és a kellő távolság megtartására egymás között. A kézműves kenyerek mellett újra gyártunk fehéret is szeletelve, ennek az ára is kedvezőbb. Ezen túlmenően most már fagyasztva is kaphatók a híres péksüteményeink. A termékeinkből pedig házhoz is szállítunk – árulta el Szó Katalin.

Mint mondta, mostanság az emberek kevésbé vásárolnak süteményeket, inkább a pékáruk vannak előterében. A jövőt tekintve már dolgoznak azon, hogy amennyiben visszaáll minden a régi kerékvágásba, milyen új projekteket indítanak majd el.

Vannak azonban, akik a kialakult helyzetben kerülik az üzleteket, még a pékségeket is, és inkább otthon sütnek kenyeret.

– A közelmúltban vásároltam egy kenyérsütőgépet, amit nagyon szeretek, és a használata is egyszerű. Ráadásul így mindennap friss pékáru kerül az asztalra – mesélte a pásztói Baloghné Bognár Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában