ingatlanok

2020.03.05. 17:20

Eladósorba kerültek az egykori úrilakok Nógrád megyében

Több Nógrád megyei kúriára, de egy kastélyra is bukkanhatunk az eladó ingatlanokat kínáló internetes oldalakon. Utánajártunk, hogy mennyibe kerülnek a nagy múltú épületek, és megnéztük azt is, hogy mire kell majd figyelni a leendő tulajdonosnak a felújítási munkálatoknál.

Lászlók Judit

Az Érsekvadkert közelében található kastélyt 149 millió forintért árulják

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

– Műemléki védelem alatt 30 kastély és 30 kúria áll jelenleg megyénkben. A hasznosításuk a legváltozatosabb, hiszen működnek az épületekben iskolák, óvodák, polgármesteri hivatalok, szállodák, múzeumok, lakások, orvosi rendelők vagy éppen alkotóházak – mondta Tuska Csaba, a Salgótarjáni Járási Hivatal építésügyi és örökségvédelmi osztályvezetője.

Hozzátette: hatóságuknak folyamatosan ellenőrizni kell a védett épületek állapotát. Amennyiben hiányosságokat tapasztalnak, fel kell szólítani a tulajdonost, hogy végezze el a szükséges munkálatokat. A nagy múltú nógrádi építmények közül öt került mostanra romos vagy nagyon rossz állapotba.

Valószínűleg közéjük tartozhat a Szügyön található, 1800-as években épült Beniczky-kúria. A hirdetés szerint 30 millió forintért lehet megvásárolni a Beniczky család örökségét. Az épület állaga az utóbbi időben eléggé leromlott, ám a leendő tulajdonost az elvégzendő munkákért cserébe kárpótolja majd a hatalmas telek és a csodás környezet. Eladásra hirdették meg a legéndi és a kétbodonyi kúriát is; mindkettő felújításra szorul, előbbi 13 millió forintért, míg utóbbi 30 millió forintért várja új gazdáját. A becskei Balás-kúria pedig 75 millió forintért kerülhet valaki birtokába, azonban az épület rekonstrukciójára itt is szükség van.

Azonban nem csak renoválásra váró kúriák vannak eladósorban, hanem teljes körűen felújított, a modern követelményeknek megfelelő impozáns úrilakok is. Ám ha valaki ezeket szeretné birtokba venni, sokkal mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, mint az előzőek esetében.

A 19. század elején épült klasszicista Veres Pálné-kúria Vanyarcon található, a hirdetés szerint korabeli képeslapok segítségével rekonstruálták. A lélegzetelállító épület mellé egy hatalmas erdőt is kap az új tulajdonos. Különlegesség, hogy a gondozott területen megtalálhatóak az aradi vértanúk emlékére ültetett szelídgesztenye fák is. Az ingatlan ára 125 millió forint.

Az Érsekvadkert közelében található kastélyt 149 millió forintért árulják
Fotó: Teknős Dominik / NMH

A rétsági Dolnay–Kovács-kúriát korábban szállodává alakították át, ami most 130 millióért megvásárolható. A hirdetés szerint az ingatlan aktuális felújítási, bővítési munkálataira pályázati források vehetők igénybe. Az Érsekvadkert közelében található kastélyt 149 millióért árulják; ez a műemléki státusz megszüntetése után teljes körű felújításon esett át. Az etesi kúriához jóval drágábban, 200 millió forintért lehet hozzájutni. A hatalmas hegyvidéki épület 12 hálószobával és 8 fürdőszobával rendelkezik. Mégsem ezt árulják a legdrágábban a megyében...

A Pásztó környéki, barokk stílusú műemléki kúriát 280 millió forintért kínálják eladásra. Ezt 1760-ban emelték, de 1996-ban teljes körű felújításon esett át. Ekkor épült meg hozzá a télikert, a borospince, az éléskamra, a konditerem, valamint a barkácsműhelyt is magába foglaló melléképület. Az 1,8 hektáros területen elterülő birtokról csodás panoráma nyílik a Mátrára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában