Egyre fegyelmezettebben kezeli a lakosság a kialakult vészhelyzetet Gyarmaton

Miután szigorodtak a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett megelőző biztonsági óvintézkedések, és most már az éttermek, kávézók, kocsmák és egyéb szórakozóhelyek sem lehetnek nyitva délután három órát követően, az első ilyen késő délutánon körbenéztünk az Ipoly-parti városban.

Hegedűs Henrik

Klasszikus katasztrófafilmeket idéző kihalt utcakép. Az elkövetkezendő időkben hozzá kell szoknunk ehhez is

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Utunkat fél öt után néhány perccel a Dózsa György és Rákóczi Fejedelem utak sarkán kezdtük. Szemben, a Kék ABC környékén csupán néhány ember ácsorgott, ki a dohányboltba tért be, ki az üzletből lépett ki egy kilós kenyérrel a hóna alatt. Nem volt tömeg, nem állt a sor vége az utcán.

Következő állomásunk a piac volt. Máskor, ilyentájt még tárva-nyitva a kapu, hiszen néhány kocsma csak hat órakor zár. Most lelakatolva találtuk a bejáratot, a vásártér gondnoka is már régen hazament.

A kerékpár nyergében lassan haladtunk tovább a főutcán. Néhány, munkából érkező ember bandukolt kényelmesen a járdán, nem tapasztaltunk hangos csacsogásokat, messzire zengő nevetéseket, mindenki nyugodtan vette tudomásul a kialakult helyzetet. A Kossuth utca kereszteződésében, a közlekedési lámpánál sem torlódtak fel az autók.

Klasszikus katasztrófafilmeket idéző kihalt utcakép. Az elkövetkezendő időkben hozzá kell szoknunk ehhez is
Fotó: Torjay Attila / NMH

A Civitas Fortissima térre érve a polgármesteri hivatal szomszédságában némi meglepetésre a lakókocsiból kialakított alkalmi gyorsétkezde még várta vendégeit, egy fiatal pár éppen előttünk rendelt némi betevő elemózsiát. A máskor annyira zsibongó téren most tapintható a csend, nyomott a hangulat, pedig errefelé vidám diákok járnak-kelnek, a padokon napfürdőzők pihennek, szerelmes csókok csattannak. Most senki, senki.

Lassan gurultunk lefelé a lejtőn a Törvényszéki Palota épülete előtt, hogy még kicsit bekukkantsunk a nyugati városrész benzinkútjára. Három autót számláltunk meg, egy fiatal nő tankolta meg a járművét, örvendve az egyre csökkenő üzemanyagáraknak.

Befutottunk a végcélhoz. A Madách liget is szótlanságba burkolózott. Az egyik kisebb élelmiszerboltba tért be két vásárló, hogy az esti legszükségesebb hozzávalókat vételezze, egy fiatalember gyors léptekkel távozott, két kezében dobozos söröket szorongatva. Csak a varjak károgtak erőteljesen a fák tetején, fészkükre telepedve.

Itt futottunk össze a lakótelepen élő Stolcz Péterrel, őt faggattuk, miként viszonyul az állapotokhoz:

– Egészen furcsa, más lett itt a világ – mondta kérdésünkre. – Iszonyatosan nehéz megszokni. A szemközti kocsma ilyenkor rendszeresen teli vendégekkel, a teraszon beszélgetnek az emberek, most ez is háromkor bezárt. Nem tudom meddig tart ez még, de lehet, hosszú távon meg kell szoknunk, hogy ez a helyzet fennmarad. Remélem azért, a koronavírus-járvány éppen az ilyen intézkedések következtében is, lassan lecsillapodik, és belátható időn belül visszatérhet az élet a régi kerékvágásba.

Visszafelé tekerve a belváros irányába még nyomasztóbbá vált minden, üresen kongott Balassagyarmat…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában