ébredő természet

2020.02.23. 06:40

Újra felpezsdült a madárvilág a salgótarjáni Tóstrand körül

A tavaszias időjárás hatására újra nyüzsgő madárvilág népesíti be a besztercei tavat.

Sz. R.

Fotó: Sz. R:

Korábban hosszú heteken át be volt fagyva a tó vize, amelyet nemrégiben egy fotósorozatban mutattunk meg olvasóinknak. A jelentős enyhülés következtében azonban kiolvadt a jég, és újra megjelentek a tó minden évben visszatérő vendégei. A népes tőkésréce csapat, egész közel engedett minket magához, így remek felvételeken tudjuk megmutatni, hogyan vették újra birtokba a tavat.

A tőkés réce testhossza 50-65 centiméter, szárnyfesztávolsága 81-98 centiméter, testtömege 750-1450 gramm. A tojó mintegy negyedével kisebb és könnyebb, mint a hím. A gácsér csőre zöldessárga, feje fémesen csillogó zöld, nyakán fehér gallér van, melle gesztenyebarna, oldala és hasa világosszürke.

A tőkés réce hím és nőstény példánya színben és méretben is eltérő Fotó: Sz. R.

A tojó kültakarója tipikus rejtőszínezet, amely azt a célt szolgálja, hogy a fészkén ülő madarat elrejtse ellenségei szeme elől. Ottjártunkon is szinte észrevehetetlenek voltak.

Szelídségüket mi sem bizonyítja jobban, minthogy előszeretettel közelítik meg a tó körül sétáló embereket, néhány finom falat reményében. Az alapvetően jó szándékkal osztott élelemnek azonban semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat! A Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület weboldalán részletesen hívja fel a figyelmet az állatok etetésének hátrányaira.

A tőkés réce tápláléka változatos, főleg magvakat, növényi részeket, gerincteleneket, apró halakat és ebihalakat fogyaszt. Az állomány egy része áttelel, másik része vonuló. Vadászható vízivad. A legidősebb ismert tőkés réce 29 évet élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában