fejlesztés

2020.02.04. 06:50

Támogatásból újul meg két nógrádi szülészet

Országosan 3,3 milliárd forintból fejlesztik a közfinanszírozott egészségügyi intézmények szülészeteit. Ennek köszönhetően Nógrád megyei szülészet-nőgyó­gyászati osztályok is megújulnak. A támogatásból az infrastruktúra fejlesztése mellett eszközök beszerzését és a szakemberek továbbképzését is finanszírozzák.

Gulyás Edina

Család a szülészeten. Mindkét nógrádi intézményben a körülmények javításán dolgoznak

Forrás: NMH

Fotó: MW

Két nógrádi város kórházában működik szülészet. A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház- és Rendelőintézet, valamint a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház-Rendelőintézet együtt több mint 90 millió forintos támogatást kap a szülészet-nőgyó­gyászati osztálya fejlesztésére.

– Már évek óta nagy gondot fordítunk a kismamák és az újszülöttek családbarát ellátására szülészet-nőgyógyászati osztályunkon – tájékoztatta portálunkat dr. Szabó Géza, a balassagyarmati kórház főigazgató főorvosa. – E szemléletnek köszönhetően számos, a pályázatban meghatározott szakmai feltétel már rutinszerűen működött intézményünkben. Kiemelném közülük a szoptatást, fontosságának tudatosítását. Ezt mi már a várandósgondozás időszakában megkezdjük. Szoptatási arányunk felülmúlja az országos átlagot, a száz százalékot közelíti!

Család a szülészeten. Mindkét nógrádi intézményben a körülmények javításán dolgoznak
Fotó: MW / NMH

A főigazgató hozzátette: már a bababarát cím elnyerése előtt is nagy gondot fordítottak az aranyóra, a születés utáni első óra biztosítására. Itt bőrkontaktus jön létre az anyával, esetenként az apával.

– Emellett a 24 órás együttlétet is automatikusan biztosítjuk, az anya és gyermeke közti folyamatos kapcsolat fenntartása érdekében.

Dr. Szabó Géza kifejtette: a családbarát nézeteket valló emberi hozzáállás és a mögöttes szakmai tartalom nagyrészt adott volt a pozitív pályázati elbírálás előtt is.

A Családbarát Szülészet pályázatnak köszönhetően azonban lehetőségük nyílik számos beruházásra és fejlesztésre, amelyekkel a szakdolgozói csapat munkájának minősége emelkedhet. A megítélt, kicsivel több mint 49 millió forintos támogatásból erre az évre 45 milliót már a kórház számlájára utaltak. Ezt a pénzt az osztályok komfortjának javítására és a hatékonyabb ellátás érdekében különböző infrastrukturális fejlesztésekre költik. Lefestik a falakat, javítják a csempeburkolatokat, felújítják és vizesblokkokat. Emellett az érintett szervezeti egységek műszerezettségét, eszközellátottságát is fejlesztik, például multifunkciós szülőágyakat, légzésfigyelőket, csecsemőmérlegeket és szoptatós foteleket is beszereznek majd.

– Pályázati sikerünk lehetővé tette, hogy szakdolgozóink családbarát szemléletű képzéseken bővíthessék tudásukat. Ide sorolható a korszerű szoptatási ismereteket vagy a természetes szülést támogató képzések. Utóbbi fő témája a vízben szülés. Ennek lehetősége a felújítások végeztével új szolgáltatásként áll majd a várandós kismamák rendelkezésére, amennyiben ezt az alternatív szülésmódot választanák gyermekük világrahozatalára – fogalmazott az igazgató. – Ehhez a lehetőséghez a felújításra váró alternatív szülőhelyiség biztosítja majd a tökéletes környezetet. Ide egy kádat, a szülés levezetéséhez szükséges víz alatt használható úgynevezett CTG-készüléket, új bordásfalakat és vajúdó labdákat is vásárolunk majd.

Bababarát beruházások készülnek a salgótarjáni kórházban

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház 42 millió forintot nyert el család- és bababarát szülészeti fejlesztések megvalósítására – tájékoztatta lapunkat dr. Pasztuhov Ágoston, az intézmény szülész-nőgyógyász főorvosa. A támogatásnak köszönhetően többek között magzati szívhang-monitorozó eszközökkel és tartozékaikkal, inkubátorokkal, légútbiztosítóval, újszülött mérlegekkel és baby dopplerrel gazdagodik a szülészet, de beszereznek új szülőágyakat és újszülöttekre méretezett ágyakat is. A fejlesztés mintegy 50 millió forintból valósul meg. Emellett egy másik beruházás is zajlik az osztályon, mintegy 25 millió forintból újítják fel a szülőszobai részleget. Tolóajtókat szerelnek fel a belső bokszok közé, hangszigetelés készül, ajtókat cserélnek. Felújítják a vizesblokkokat és a családi szoba fürdőjét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában