előadás

2020.02.10. 17:00

Negyedszázados tapasztalatok: az egyik legismertebb rendőr járt Tarjánban

Sokkoló baleset-megelőzési előadást tartott a megyeszékhelyen az országszerte ismert veszprémi baleseti helyszínelő, aki kantáros egyenruhájában hordozott emlékeivel próbálja jobb belátásra bírni a közlekedésben részt vevőket.

Kakuk Klaudia

A balesetekhez vezető fő okok kezdőbetűi éppen a „baleset” szót adják ki

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Pintér József főtörzszászlós huszonöt éve szolgál a rendőrségnél, tizenkilenc éve pedig baleseti helyszínelőként végzi munkáját a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az eltelt évek alatt 74 ember halálos kimenetelű közlekedési baleseténél helyszínelt, közülük 16 áldozat közeli ismerőse volt. Többek között ezért is indította 2013-ban országos bűnmegelőzési programját, melynek keretében nem csak beszámol a balesetekről, hanem sokkoló helyszíni fotókkal is szemlélteti a tragédiákat.

A szakember múlt heti két bemutatóján a közúti közlekedési balesetek főbb okairól és következményeiről beszélt. A számítógépén található több száz fotó és videó által tudatosította: az élet nem játék.

A balesetekhez vezető fő okok kezdőbetűi éppen a „baleset” szót adják ki
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A képsorokon balesetek helyszíneit, felismerhetetlenségig megrongálódott járműveket, gázolások, ütközések rendkívül szomorú emlékeit idézte fel. A szerencsétlenségekhez vezető fő okok – a biztonsági öv hiánya, az alkohol, a linkség, az előzés, a sebesség, az elalvás és a telefonhasználat – kezdőbetűi az előadó asztalán elhelyezett BALESET szót adják ki, ami jól tudatosítja a veszélyforrásokat. Csakúgy, mint motor-balesetben elhunyt barátjának cafatokra szakadt farmernadrágja. Helyszíneléseinek tizenhatodik áldozata régi osztálytársának nagyobbik lánya volt.

– A vét­kes személyautó vezetője elaludt a volánnál, majd átment a szemközti sávba, ahol frontálisan ütköztek, majd villanyoszlopnak csapódtak – idézte fel Pintér József, akit a közönség néma csendben hallgatott.

A legnehezebben feldolgozható esete 2006 októberében történt. – Egy apuka két kislányával utazott a nagymamához a 73-as főúton. Ismeretlen okból letértek az útról, majd átsodródtak a szemközti sávba, ahol frontálisan ütköztek egy vétlen sofőrrel. Az egyik kislány és az apuka életét vesztette, a másik kislányt az utolsó pillanatban tűzoltók vágták ki az összetört autóból. A most 24 éves lány azóta maradandó fogyatékossággal él és egész napos felügyeletre szorul – mondta az ország egyik legtapasztaltabb baleseti helyszínelője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a balesetek általában apró dolgokon múlnak. Kis odafigyeléssel a tragédiák megelőzhetők lennének.

Pintér József megrendítő, egyedi stílusában előadott beszámolóit nehéz elfelejteni. Mélyreható üzeneteit megrázó képek és videók közé csomagolja, néha könnyedebb fogalmazással oldva súlyos mondanivalóját. Minden fényképnél és videónál elmagyarázta, melyik jármű honnan érkezett, milyen körülmények játszottak közre, ki és hol hibázott, hogyan lehetett volna elkerülni a szerencsétlenséget. A József Attila Művelődési és Konferencia Központban tartott pénteki előadása annyira hatásos volt, hogy több diák is sírva távozott a színházteremből. Ez a bizonyíték arra, hogy szavai célba értek.

Telefonálva kísértik a sorsukat

– A mai fiatalok egy másodpercre sem válnak meg a telefonjuktól. Mindössze huszonkét éves volt az a lány, aki éppen mobilozott, miközben frontálisan ütközött – mondta Pintér József, miközben a háttérben a ripityára tört autó fotóját villantotta fel. Egy másik, szintén a telefonja képernyőjét bámuló lány lábát egy busz kereke törte szilánkosra. Maradandó károsodást szenvedett. Egy áldozat pedig zenét hallgatott, ezért ütötte el a vonat. – Padkáról lehaladásnál, a jobb oldali kerék elveszti tapadását, ezáltal alulkormányzott lesz az autó, a hirtelen kormánymozdulattól átvált túlkormányzásba, ez pedig a szemközti sávba téríti az autót. Mindezt egy kamion vezetőfülkéjében rögzített videóval támasztotta alá: a kamiont egy személyautó előzi, kanyarban, záróvonalon áthaladva, ezért nem láthatta a szembe jövőt, így hirtelen balra rántotta a kormányt, lehaladt a padkáról majd a másik sávba átsodródott és frontálisan összeütközött egy másik gépjárművel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában