vígasz

2020.02.22. 11:20

Lelkigyakorlatra várják a magányos embereket Szenkúton

Egyre több férfi, valamint húsz-harminc év után szétment házaspár valamely tagja jelentkezik az elváltak, egyedülálló szülők lelkigyakorlatára nemzeti kegyhelyünkön. Ezt idén március 20–22. között ismét megtartják Mátraverebély-Szentkúton.

A Mátra és a Cserhát találkozásánál fekvő, meseszép környezetben található zarándokhelyen többen is megtapasztalták már a csodát. Ez leginkább a csodatételeiről nevezetes kegyszobornak, illetve a forrásvíznek köszönhető. A kisebb lelkigyakorlatokon is megtörténnek azonban hihetetlennek tűnő változások.

Madocsai Bea, az elváltak lelkigyakorlatának vezetője az Emmánuel Közösséggel karöltve 20 éve szervez kurzusokat ebben a témában, elsősorban Budapesten, de évente egyszer nemzeti kegyhelyünkön is. Ő abban látja a legnagyobb csodát, ha a gödör mélyén lévő, szenvedő emberek a teljes reményvesztettség után képesek újra hinni abban, hogy lehetnek még boldogok.

– A trauma feldolgozása sokkal jobban, gyorsabban megy segítséggel. Sokan mondják: „miért nem jöttem előbb, pedig mennyivel könnyebb lett volna…” Idővel sok por rárakódik a sebekre. Az emberek félreteszik a fájdalmat magukban. Ez nem azt jelenti, hogy elfelejtik a bántalmakat, hanem azt, hogy már nem az határozza meg az életüket. A megbocsátásig azonban nem sikerül eljutniuk – mondta Madocsai Bea.

A főszervező hozzátette: a kurzuson résztvevők között volt olyan, akinek hosszú idő után rendeződött a házassága. Azonban nem ez a lelkigyakorlat legfőbb célja... A boldogság ugyanis nem attól függ, visszajön-e a párunk, hanem, hogy elhisszük-e, a Jóisten szeret bennünket. Vele ugyanis teljes életet élhetünk.

Madocsai Bea az utóbbi években azt tapasztalta, egyre több egyedül maradt férfi érkezik a „talpra állító” hétvégékre. Elmondása szerint míg régebben a rövid idő után véget ért házasságokat követően keresték meg őket, most nem ritka, hogy 20–30 évnyi közös élet után zátonyra futott kapcsolatokból kerülnek ki a résztvevők.

– A templomban köttetett, szentségi házasságok felbomlása után sokan azt hiszik, hogy elváltan már nincs helyük az egyházban. Pedig erről szó sincs. Ha más nem, ez a lelkigyakorlat is mutatja, hogy az egyház nem akarja elengedni a kezüket, számol velük és számít is rájuk – hangsúlyozta a lelkigyakorlat főszervezője.

Idén március 20–22. között tartják a lelkigyakorlatot, amelyre még várják a jelentkezőket.

A gyermekre vágyók mellett a párkeresőket is várják Szentkútra

A mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen február 14. és 16. között a gyermekre vágyó házaspárokat is várják, akik Jézus elé szeretnék vinni kéréseiket. A lelkigyakorlatot tanúságtevő házaspárok, illetve pszichológusok is kísérik. Ezt követően, február 21. és 23. között pedig az egyedülálló, társkereső fiatalokat várják Szentkútra, akiket arra hívnak, hogy megtapasztalják a velük együtt érző Isten közelségét. Imádsággal, előadásokkal, egyéni- és csoportbeszélgetésekkel, az egyház lelkiségi tapasztalataival, továbbá önismereti eszközökkel szeretnék segíteni őket abban, hogy közelebb kerülhessenek a pártaláláshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában