sportfotós

2020.02.22. 19:45

Képein kelti életre a ralisok gyors manővereit a mátraterenyei fotós

„Amíg a fehérvári rali céldobogójánál mindenki a sorára várt, addig én lencsevégre kaptam a jövő generációját!” – mondta Csikó Milán arról a fényképről, amellyel nemrég egy internetes versenyen a második helyet szerezte meg. A mátraterenyei fiatalember nagy álma, hogy sikeres sportfotóssá váljon.

Palchuber Kinga

Csikó Milán nagy sikerű kompozícióját mutatja a monitoron. Mindig érdekelte őt a kreatív alkotás, először egy műszaki iskolában fejlesztette rajztudását

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A huszonkét éves Csikó Milán pár évvel ezelőtt a neves raliversenyeken még csak amatőrként kezdte el kattintgatni a fényképezőgépet. Szorgalmának és elhivatottságának köszönhetően azonban ma már a munkájában is e két szenvedélye, a sport és a fotózás dominál.

– Mindig érdekelt a művészet és a kreatív alkotás, így először egy budapesti műszaki iskolában kezdtem el továbbfejleszteni a rajztudásomat, ám később a rajzolást felváltotta a fényképezés iránti szenvedélyem. Imádom az autókat, a gyorsaságot: egy raliverseny számomra maga a paradicsom! Így volt ez már évekkel ezelőtt is, amikor az egyik megmérettetésen mobiltelefonnal néhány fényképet és videót készítettem. Ekkor villant be, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni! – mondta Csikó Milán, aki először autodidakta módon kezdte ellesni internetes videókból és kézikönyvekből a fotózás fortélyait.

Csikó Milán nagy sikerű kompozícióját mutatja a monitoron. Mindig érdekelte őt a kreatív alkotás, először egy műszaki iskolában fejlesztette rajztudását
Fotó: L. B. / NMH

A mátraterenyei fiú kísérletezgetéseire figyelt fel Hajósi Miklós Attila, a Hajóka Sportfotó fényképésze, aki látva a fiú tehetségét, a munkák mellett minőségi eszközöket és objektíveket is biztosított számára a bizonyításhoz. Milán nemrégiben egy internetes ralifotó-pályázaton is mentora tanácsára indult el egyik képével, amelyet a székesfehérvári rali céldobogójánál örökített meg.

– Sokat gondolkodtam, hogy melyik fotóval pályázzak! Aztán egyszer csak elém került a fénykép, amelyet a székesfehérvári ralin kattintottam. Amíg mindenki a sorára várt, addig én lencsevégre kaptam a jövő generációját! – tette hozzá Milán. A fotó végigsöpört a közösségi oldalon, ugyanis a mátraterenyeiek egy emberként fogtak össze a fiú támogatásáért. Milán fényképe több mint nyolcszáz szavazattal végül a második helyen végzett, de mindössze néhány voks választotta el az első helyezett célfotójától.

A fiatal számára egyébként ez volt az első komolyabb megmérettetés, de a siker után nem is kérdés, hogy szeretne még hasonló versenyeken bemutatkozni munkáival. Milán nagy álma, hogy egyszer fotóriporterként a rali-világbajnokság jelentős pillanatait is lencsevégre kapja.

Emlékezetes kattintások

Milán örömmel kutatja a munkát, s lelkesedésének köszönhetően már több emlékezetes projektben is része volt. – Eddig az egyik legjobb pillanat a munkám során az volt, amikor a Magyar Nemzeti Cirkusz motorosai felkértek egy fotósorozat elkészítésére. A motorosokkal Balatonlellén dolgoztunk együtt, ez óriási mérföldkő volt az életemben! – mondta Milán, aki szerint egy sportfotó akkor igazán jó, ha minél inkább hat a befogadók érzelmére. A fiatalember szeretné a tudását továbbfejleszteni, hogy a rali mellett más sportágakat és témákat is fotózhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában