kiszebáb égetés

2020.02.23. 15:20

Gólyalábakon űzték el a telet Rétságon

Látványos maskarás-gólyalábas felvonulással, a kiszebáb ünnepélyes elégetésével és véget nem érő táncházzal búcsúztatták el a telet a hétvégén a Kereplő Néptánc Egyesület tagjai és barátaik.

Hegedűs Henrik

Rétság 2020.02.22. Kelepelő téltemető farsang

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

Mintha az égiek előre megsejtették volna, mire készülnek a rétsági fiatalok, hirtelen elűztek minden felhőtömböt a nyugat-nógrádi táj felett, és varázslatos napsütéssel árasztották el a vidéket, bizonyítva, hogy igazán méltó időpontot találtak a tél elűzésére, hiszen visszavonhatatlanul közeleg a tavasz.

Nem csoda hát, hogy a már évek óta megszokott nagy tömeg gyülekezett a város északi dombhajlatának tetején lévő parkoló területén, hogy onnan az adott jelre megindulva egyenesen a település központjában található nagyparkolóig meneteljenek.

A népes menetben legelöl rendkívül óvatosan taposva a lejtős aszfaltot két gólyalábas férfi haladt, közvetlenül mögöttük lelkesen húzta a talpalávalót Lenkó Péter vezérletével a Folt zenekar. Gyönyörű népviseletes lányok és fiúk következtek a sorban, karöltve nótázva. Akadt, aki a jeles alkalomra színes álarcot húzott az arcára, mások bozontos farsangi műhajjal rukkoltak elő. Feltűnt néhány botra erősített, magasra tartott papírkép is, rajta rémisztő figurákkal, hogy aztán a csúnya fagyok idén már semmiképpen se térhessenek vissza.

A jó százfős tömeg aztán megérkezett úti céljához, a nagyparkoló hátsó részén elkerített területre. Ennek közepén már epedezve várta őket az égetésre váró kiszebáb, amelynek alkalmi öltözetéről sárga és lila szalagok lógtak szerteszét.

Az enyhe szellőben nagy kört alkottak a mulatozók, táncot jártak, majd a nap főszervezője, Simon Katalin szólalt meg: „itt az ideje, hogy levetkőztessük Juliskát”. A nagyfejű alakról sorra hullottak le a ruhaneműk, s amikor már csak a pucér szalmabála maradt, előkerült a gyufa, és kisvártatva már nagy lánggal égett a telet jelképező figura. A jókedvű, hangos dalolással fűszerezett tánc addig tartott, amíg a bábu porrá nem égett.

Némi zsíros kenyeres falatozás után a résztvevők a Városi Művelődési Központ és Könyvtár bejárata felé vették az irányt, benn folytatódott a farsangi műsor. Rendszerint ez az esemény az első a Kereplő Néptánc Egyesület éves programkínálatában, így természetesen a tavaly megtanult formák jelentek meg a színpadon. A nagyteremben egymás után toppantak elő a különböző korosztályos csoportok képviselői, a legkisebbektől a legnagyobbakig. A közönség vastapsától jutalmazva ropták, miközben a háttérben egészen estig szólt a Folt zenekar kísérő muzsikája, de közreműködtek Felföldi Máté és barátai is. A táncos-énekes mulatság után aligha térnek vissza a kemény mínuszok Rétságra...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában