támogatás

2020.02.03. 14:15

Egyesíthetik erőiket Nógrád megye önkéntesei

A következő három évben is a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány (AHFA) feladata lesz, hogy térítésmentes szolgáltatásokkal segítse Nógrád megye civil szervezeteit. Tolnai Sándor kuratóriumi tag a napokban vette át a megbízást Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkártól.

Palchuber Kinga

Vadasi Zsuzsa és Tolnai Sándor a segítő tevékenységet igazoló oklevéllel

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek életét javítsa, jogvédelmüket, érdekképviseletüket ellássa.

– Az első évek még a működés megalapozását szolgálták, majd 2008-ban a Salgótarjánban megalakult Civil Fórumhoz való csatlakozással áttörést értünk el a feladatok teljesítésében. Évekkel ezelőtt bekerültünk a Salgótarjáni Civil Kerekasztal nevű szervezetbe is, itt az alapítvány célkitűzésein túl képviselhettük a hasonló tevékenységű egyesületek érdekeit – mondta Tolnai Sándor alapító. Hozzátette: alaptevékenységüket, a háztartások körüli munkaerő-közvetítést 2011-től jogszabályi változások miatt kénytelenek szüneteltetni, azóta a civil szervezetek segítése a fő cél.

Vadasi Zsuzsa és Tolnai Sándor a segítő tevékenységet igazoló oklevéllel

– Már nyolc éve üzemeltetünk szolgáltató irodát a nógrádi megyeszékhelyen, Civil Információs Centrum (CIC) néven. Amikor 2012-ben az első, erre vonatkozó pályázatot kiírták, akkor is alapítványunk nyerte el a jogot a működtetésére – tette hozzá Tolnai Sándor, aki az alapítvány nevében nemrég vette át a következő három évre szóló megbízó oklevelet. Az AHFA elnyerte a Civil Információs Centrum címet a 2020–2022-es időszakra is.

Az alapítványnak nagy áttörést jelentettek a civilek számára meghirdetett közfoglalkoztatási programok. Az AHFA először a Nemzeti Művelődési Intézettel partnerségben csatlakozott a projekthez, majd ezt önállóan is sikerült elindítania. Ennek köszönhetően volt év, amikor 60 család megélhetését segítették. A programoknak köszönhetően jelenleg is mintegy ötven embernek biztosítanak munkát.

Az alapítvány számára fontos az önkéntesség népszerűsítése és a közösség erősítése is: a zagyvapálfalvai Jézus Szíve plébániával egy közös projektben több mint 30 millió forint uniós támogatást nyert el céljaira. A pénzből már az elmúlt időszakban színvonalas rendezvények, táborok, képzések és kirándulások valósultak meg.

Emellett Zagyvapálfalván két funkcióját vesztett, romos épületet sikerült közösségi házként újjáéleszteni: a Gorkij-lakótelepen és az Egressy Béni úton egy-egy Digitális Jólét Pontot hoztak létre.

Tolnai Sándor portálunknak kiemelte: a nyertes pályázatok jóvoltából támogathatták az önkéntes munkát vállaló fiatalok jogosítványszerzését és nyelvi képzését, az Arany János Tagiskolában pedig egészségtudatos rendezvénysorozatot is sikerrel bonyolítottak le nemrég. Mindehhez az uniós támogatások nélkülözhetetlenek voltak.

Az alapítvány január 31-én, pénteken a megyeházán egy civilek napi kerekasztal-beszélgetést rendez a közösségerősítés témáját felkarolva, de tervezik a rendszeres sajtóreggelik bevezetését is.

A Magyar Falu Program keretében megnyílik a falusi civil alap, amely az 5000 lakos alatti településeken működő civil szervezeteknek nyújthat támogatást. Az alapítvány jóvoltából idén ezért kiemelten foglalkoznak a program népszerűsítésével szerte a megyében. Az alapítványt társadalmi igény hívta életre, Tolnai Sándor szerint többéves tevékenységük visszaigazolja az eredményességet is.

Helyi értéken: arányaiban jól állunk

A fővárosi és a 19 megyei Civil Információs Centrum 2012 óta az új civil törvényben meghatározottak szerint jelentősen hozzájárul a civil szervezetek megerősödéséhez, az együttműködés hatékonyabbá tételéhez. Vadasi Zsuzsa, a nógrádi CIC vezetője érdeklődésünkre elmondta: fő feladat a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, az államháztartás rendszereiből nyújtott támogatások szabályszerű felhasználásának elősegítése. Hozzátette: a megyében majd’ 1400 civil szervezet működik, ami országosan a legalacsonyabb szám, de Nógrád méreteit tekintve jó az arány. Ebből Salgótarjánban mintegy 400 egyesületet és alapítványt jegyeztek be: a többség kulturális, szabadidős és sporttevékenységet folytat. A centrum ingyenes tanácsadást biztosít helyben és a kihelyezett információs pontokon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában