vérszívók

2020.02.10. 06:45

Az enyhe tél miatt már most támadnak a kullancsok

Csupán a talaj menti fagyok pusztítják el a kullancsokat. Az enyhe telek miatt a vérszívók a hideg évszakokban is lesben állnak áldozataikra várva. Bár a védőoltást bármikor be lehet adatni, mégis érdemes azt már télen – a fertőzésveszélytől mentes időszakban – elvégezni vagy megkezdeni.

Palchuber Kinga

A kullancs eltávolításhoz a legalkalmasabb eszköz egy vékony hegyű csipesz

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A kullancsok irtására a korábban alkalmazott permetezés már nem lehetséges, mivel a vérszívók pusztítására engedélyezett irtószer jelenleg nincs a piacon. Napjainkban a kémiai kullancsirtás legfontosabb alternatíváját a megelőzésre alkalmazott egyéni védekezési módszerek jelentik. Ezek között kiemelt jelentőségű a kullancsriasztó szerek használata, valamint a bőrbe fúródott vérszívó mielőbbi felderítése és eltávolítása.

– A kullancs által hordozott kórokozók átvitele jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva történik. Éppen ezért kell gondosan átvizsgálni azokat a bőrfelületeket – elsősorban a hajlatokat és a deréktájékot –, ahová az élősködők előszeretettel befúrhatják magukat. Az imágó a vérszívás megkezdésekor anyajegyre is hasonlíthat, ezért érdemes nagyon odafigyelni a kereséskor... – mondta a Nool.hu kérdésére Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos.

A kullancs eltávolításhoz a legalkalmasabb eszköz egy vékony hegyű csipesz
Fotó: H. Cs. / NMH

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője hozzátette: az eltávolításhoz legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg, anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott vérszívót egy határozott mozdulattal kell kihúzni a rögzülési pontból. Az eltávolításhoz speciális eszköz is vásárolható, szükség esetén azonban két körmünk közé fogva, gyengén csavaró mozdulattal is kihúzható az élősködő.

Feketéné dr. Zeke Ildikó ismertette: a kullancs­encephalitis – vírusos agyhártya-, illetve agyvelőgyulladás – ellen rendelkezésre áll a védőoltás. Ez a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja. E kórokozó a nyers tej közvetítésével is szervezetünkbe juthat, ezért elengedhetetlen a frissen fejt tej forralása. A társállatok kullancscsípéssel szembeni védelme – amely állategészségügyi szempontból is fontos – a gazdák felelőssége. A vírus ellen speciális terápiás gyógyszer nincs, vele szemben csak tüneti kezelés – lázcsillapítás, gyulladáscsökkentés, illetve ágynyugalom – alkalmazható.

A megyei tiszti főorvos hangsúlyozta: az oltási sorozatot a megfelelő védettség kialakulása érdekében ajánlott a hideg évszakban – lehetőleg télen –, a fertőzésveszélytől mentes időszakban elvégezni vagy legalább megkezdeni. Az első oltást követően három hónap múlva esedékes a második, majd 9-12 hónappal később a harmadik oltás beadása: ezzel megtörténik az alapimmunizálás. A gyorsított séma szerint is lehet oltani, ebben az esetben oltóanyagtípusonként eltérő az oltások közötti időköz, de az első két oltást így hamarabb, egy hónapon belül is felvehetjük. A védettség legkorábban a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki.

– Az alapimmunizálás védőoltásai után, a hosszan tartó védettség biztosítása érdekében ne feledkezzünk meg az emlékeztető oltásokról sem! Utóbbiak három évente szükségesek, de ha valakinél ennél több idő telt el az utolsó oltása óta, akkor sem kell elölről kezdeni a sorozatot – közölte a megyei tiszti főorvos.

A Lyme-kór ellen az ember számára még nem elérhető védőoltás.

Rövidesen már fertőz az élősködő

Nógrád megyében a Lyme-kór megbetegedések száma 2018-ban 23,6 százalékos emelkedést mutatott a 2017-hez képest: tavalyelőtt 183, míg három évvel ezelőtt 148 fertőzést jelentettek be. A legtöbb esetet a nyári időszakban – május és július között – regisztrálták, februárban és márciusban nem volt fertőzött. Két éve kettő kullancsencephalitis megbetegedés fordult elő, mindkét beteg maradványtünetek nélkül meggyógyult. Igen magas számban, 507-en részesültek 2018-ban a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltásban a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok által. A védőoltásban főként azon dolgozókat – például erdészeket, vadászokat – kell részesíteni, akiknél a munkavégzés alkalmával a vírussal történő fertőzés nem zárható ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában