beruházások

2020.01.23. 11:20

Több nyugat-nógrádi településen is komoly terveket dédelgetnek

A nyugat-nógrádi térség kisebb településein is elszántan fogalmazzák meg a 2020-ra szóló terveket az önkormányzatok, szorgosan állítják össze a megvalósítandó feladatokat. Ezúttal Tereskén, Kisecseten és Horpácson érdeklődtünk.

Hegedűs Henrik

Kisecseten az önkormányzat egyik célja, hogy a nemrégiben felújított művelődési házat minél jobban, folyamatosan kihasználják

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

Tereskén legutóbb tavaly novemberben jártunk. Akkor Vincze-Meló Martina, a falu polgármestere elmondta, az egyik legnagyobb gondjuk a községen áthaladó közút rendkívül rossz állapota: kátyú kátyú hátán, lekoptak a szegélyek, leszűkült az aszfaltréteg, ugyanakkor jelentős mértékű az átmenő gépjárműforgalom, például gyakoriak a buszjáratok. Ez az áldatlan helyzet jelenleg is fennáll, természetesen az önkormányzat egyedül nem tudja megoldani, hiszen az út állami fenntartású, de a megyei közútkezelővel folyamatosan egyeztetnek, és remélhetőleg ebben az évben több, rövidebb-hosszabb szakaszt kijavítanak.

– Az idei évre a mini­bölcsődénk beindítása a legnagyobb feladatunk, amire nagy az igény. Az épület kialakítása egyre jobb ütemben halad, hátravan még az eszközbeszerzés és a hatósági engedélyeztetés, így szeptemberben a gyerekek és nevelőik mindenképpen megtölthetik élettel az új létesítményünket. A Magyar Falu Programban szintén nyertes pályázatokkal rendelkezünk: a megfelelő előkészítést követően megkezdődött a művelődési házunk felújítása, illetve több járdaszakaszt is korszerűsítünk a Kossuth és a Petőfi utcákban – fejtette ki a polgármester asszony, majd hozzátette: az óvoda udvarán ugyancsak fejlesztések történnek, itt is zajlik az utcabútorok és egyéb berendezések beszerzése. A Belügyminisztériumtól támogatást kaptak két utca, a Rózsadomb és a Béke egy-egy részének felújítására. Megindult a szervezői munka az immár harmadik alkalommal megrendezendő Nyugat-nógrádi Települések Találkozójára, amit a Nagyboldogasszony ünnepével kötnek össze.

Kisecseten az önkormányzat egyik célja, hogy a nemrégiben felújított művelődési házat minél jobban, folyamatosan kihasználják
Fotó: Teknős Dominik / NMH

Kisecseten hasonlóképpen széles körűek az elképzelések. Tamás polgármester hangsúlyozta, idén feltétlenül beindítják a helyi termelői piacot, amitől a falubeli mezőgazdasági tevékenységek fellendülését remélik. Ennek szomszédságában egy kis parkot és játszóteret alakítanak ki, illetve felújítják a polgármesteri hivatal elektromos hálózatát, belső tatarozást végeznek, míg a tetőre napelemes rendszer kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában