támogatás

2020.01.05. 07:00

Már kitárta kapuit a felújított templom Salgótarjánban

Csaknem egy év után, szenteste újból megnyitotta kapuit a Modern Városok Programban felújított salgótarjáni főplébánia-templom, a hívők már belülről is megcsodálhatták az Isten házát. A munkálatok ezzel nem értek véget, hiszen Magyarország kormánya többlettámogatást adott a templom külső környezetének teljes megújítására.

Gerhát Karina

Varga András atya a Kisboldogasszony-templom karzatáról mutatja a felújított belső teret

Fotó: NMH

– Amikor belekezdtünk a munkálatokba, az akkori tervezési költségeknek megfelelően a hazánk kormánya úgy döntött, hogy jelentős összeget biztosít templomunk felújítására – mondta portálunknak Varga András esperesplébános.

– A közbeszerzési eljárás megkezdésekor három ütemben határoztuk meg a tevékenységeket. Az egyik a templom külső és belső felújítása, a másik a külső környezet modernebbé tétele, a harmadik pedig a lépcső és a támfalak renoválása volt. A közbeszerzési eljárás végére jóval nagyobb lett az összeg, mint amennyi támogatást kaptunk. Ennek következtében el kellett dönteni, hogyan tovább. Várunk addig, amíg meg nem lesz a teljes összeg, vagy nekivágunk. A támogató végül engedélyt adott, hogy fogjunk bele. A templom külső és belső felújítása, a lépcső és a támfal renoválása megtörtént, az épület és a lépcső közötti szakasz is elkészült. Ezekre volt forrásunk.

Varga András hozzátette: a jó istennek hála, a közelmúltban megkapták azt a többlettámogatást is, amelynek köszönhetően folytatni tudják a külső rendezési munkálatokat. Ezek a remények szerint tavasszal megvalósulnak, nyáron pedig Marton Zsolt megyéspüspök fel is szentelheti a környék legmodernebb templomát.

Varga András atya a Kisboldogasszony-templom karzatáról mutatja a felújított belső teret
Fotó: NMH

A belső felújítás során újra vakolták a falakat és a festés sem maradhatott el: ennek köszönhetően a szemet is gyönyörködtető, meleg színek kerültek a falakra. Látványos az új, mészkő padlóburkolat. A padsorokat is felújították. Megtörtént a freskók restaurálása, ezeket 1974-ben Takács István mezőkövesdi művész festette. A templom szobrai a harmadik ütemben újulnak majd meg.

A templom új hangtechnikával is gazdagodott, amely a környéken egyedülálló, csak a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen található ilyen. Megtörtént a téli kápolna felújítása, padlófűtést kapott a sekrestye és a szentély is.

– A következő nagy feladat az orgona felújítása lesz. Ahhoz, hogy a belső munkálatok megvalósuljanak, szét kellett szedni a hangszert. Jelenleg őrizzük, tároljuk, azután pedig szeretnénk, ha megújulna, méltó legyen a környezethez – tette hozzá az esperes.

Elmondható tehát, hogy az Isten háza szemet gyönyörködtető, harmonikus összhatást nyújt.

– A külső munkálatok során szintén leverték a már rossz állapotban lévő vakolatokat, illetve körben megtörtént a lábazat felújítása is – folytatta Varga András.

– A következőkben a parkosítás, a templom megvilágítása, a sorompó és a parkolóhelyek kialakítása vár ránk, illetve az egész területen kiépül a biztonsági kamerarendszer.

Csodálatos dologként élem meg, hogy ilyen gyönyörűvé vált az Isten háza, remélem, hogy ez az emberek lelki megújulásához is hozzájárul majd. Erről egy szentírási részlet jut eszembe: „Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokkal áldozzatok, a melyek kedvesek Istennek a Jézus Krisztus által.” (1Pét 2,5) – mondta végül Varga András.

Megtalálták a kegyúr kriptáját is

Varga András elmondta: 2013-ban megvalósult a templom villanyhálózatának felújítása, 2017-ben pedig a tetőcsere is megtörtént. A mostani külső és belső felújítás egyik érdekessége a templom alatt lévő kripta megtalálása, illetve feltárása volt. A templom egykori kegyura, az 1855-ben elhunyt Jankovich Antal és leánya, Antónia nyugszik itt, emléküket márványtábla is őrzi. Ezenkívül további hét koporsót is találtak a kriptában, amelyekben valószínűleg családtagok nyugszanak, azonban ezzel kapcsolatban nincs semmiféle írásos dokumentumunk. Varga András hozzátette: felvették a kapcsolatot Jankovichék Hollandiában élő leszármazottjaival. Ők el is jöttek és megnézték a kriptát. Az volt a kérésük, hogy a külső bejáraton legyen megjelölve, hogy a kriptában a Jankovich család tagjai nyugszanak. A sírbolt ezek után sem lesz látogatható – mondta az esperesplébános.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában