tragédia

2020.01.08. 10:26

Lavina áldozataira emlékeznek Salgótarjánban

1944. január 13-án harmadik alkalommal vágtak neki a salgótarjáni leventék, hogy meghódítsák Máramaros talán legszebb hegységét.

G. K.

Koszorúzás a tavalyi megemlékezésen

Forrás: NMH

A korábbi, két sikeres expedíció után a harmadik tragédiába torkollott, a csapat 15 tagját holtan találták. Talán az expedíciójukkal hazájuknak, illetve városuknak dicsőséget szerezni akaró küldetéstudat indította el végzetes útjára 76 évvel ezelőtt a Salgótarjáni Acélgyári Levente Egylet sportolóit. Nemcsak Salgótarján, hanem az egész ország legsúlyosabb sporttragédiájára gondolunk vissza minden év január közepén.

Koszorúzás a tavalyi megemlékezésen
Fotó: NMH

1944. január 13-án, 11 óra és dél között lavina sodort el 16 salgótarjáni fiatalt a Radnai-havasokban, alig 100 méterrel céljuk elérése előtt. A 17 tagú csapatból csak Farsang János és dr. Varga Kálmán símester maradt életben.

A lavinaszerencsétlenség áldozatairól január 13-án, hétfőn, 14 órától emlékeznek meg a Régi Központi temetőben. Ezen alkalomból beszédet mond Fekete Zsolt, a város polgármestere. Az elhunytak lelki üdvéért pedig Németh Judit református lelkész imádkozik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában