élmények

2020.01.03. 06:40

Mintegy félezer nyugat-nógrádi gyereket fogadott már a gyarmati tanuszoda

Nagyon várták már egész Nyugat-Nógrádban, hogy végre megnyissa kapuit a Révész László Tanuszoda. Azok, akik eddig Vácra vagy Nagykürtösre jártak ősztől tavaszig, hogy a vízben megmozgassák tagjaikat, és azok is, akik számára még ezek a lehetőségek sem adódtak eddig.

Hegedűs Henrik

Tizenkét településről négyszázötvenen ismerkedtek meg az úszással

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

Nemrégiben befejeződött az első úszótanfolyami ciklus a Révész László Tanuszodában. A gyermekekkel képzett szakemberek dolgoztak, és befejezésként a Balassagyarmati Tanke­rületi Központ minden résztvevőt megajándékozott. Nem utolsósorban pedig ezzel az új lehetőséggel jócskán kibővülhet mindazok száma, akik vízbiztosan tudnak úszni, hiszen ezen a téren az elmúlt évtizedekben a térség bizony országos szinten nagyon hátul kullogott. Most a mindennapos testnevelés keretein belül teremtődött meg az esély ennek a hátránynak a ledolgozására.

Az első tanfolyam végeztével, az utolsó foglalkozáson, amelyen a Balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola és a Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola nebulói örvendeztek a medencékben, Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója is meglátogatta a fiatalokat. Elmondta, ebben a tanévben a fenntartásukban működő oktatási intézményekből összesen közel ezer, negyedik és hatodik osztályos tanuló részesülhet úszásoktatásban, két turnusban. Ősszel tizenkét településről, négyszázötvenen ismerkedhettek meg a kar- és lábtempókkal. A kerettanterven belül tizennyolc tanórát töltöttek a tanuszodában.

A gyerekek sikerrel vették az akadályokat
Fotó: Teknős Dominik / NMH

Hozzátette, az oktatás minden költségét a tankerületi központ biztosította, még a nyáron beszerezték a szükséges sportszereket, úszódeszkákat, úszórudakat, súlypontemelőket, valamint megszervezték a diákok utaztatását, és kiválasztották a legmegfelelőbb úszásoktató iskolát, amelynek munkatársai megtanították az ifjúságnak a kellő alapokat. Az igazgató asszony örömét fejezte ki, hogy a gyerekek sikerrel vették az akadályokat és valamennyi résztvevő elsajátította a legfontosabb mozdulatokat, így egy nyári üdülésen már nem okozhat nekik gondot a Balatonban, vagy bármelyik strandon való megmártózás.

Az oktatást végző Smile Úszóiskola képviselője, Varga Tamás elmondta, rendkívül fegyelmezetten végezték a fiatalok a gyakorlatokat, hiszen tudták jól, a mély víz nem játék. Munkatársaival igyekeztek a komoly munka mellett játékos formákat választani, ezzel is jobban megszerettették velük a vízi közeget. Nagy boldogsággal töltötte el az oktatókat, amikor egy-egy sikeres karcsapás és ügyesen megoldott lábtempót követően széles mosoly terült el a tanulók arcán.

Smitnyáné Dóka Ildikó, a Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola igazgatója kifejtette, több diákjuk most találkozott életében először összefüggő víztükörrel, és az első félelmüket leküzdve, az idő haladtával mind biztosabban érezték magukat a medencében, és a tanfolyam végére néhányan már igen haladó szintet értek el. A község önkormányzata pedig úszódresszekkel és úszószemüvegekkel látta el a diákokat. A tanév második felében újabb közel ötszáz gyermek tanulhat meg úszni az állami fenntartású Révész László Tanuszodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában