szalagavató

2020.01.10. 11:20

Közel ezer nógrádi fiatal kap szalagot ezekben a hetekben

A tél mozgalmas időszak a középiskolák végzősei számára. Ez idő tájt a felvételi időszak, a bizonyítványba kerülő féléves jegyek, vagy a szalagavató, na meg az ahhoz kapcsolódó bál – napjainkban inkább buli – tartja lázban az érettségi előtt álló több mint 900 megyei fiatalt.

Veres Edina

Bolyai Szalagavató

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Szűkebb hazánk középiskolái is őrzik a Selmecbányáról származó szokást, amely szerint az ünnepi keretek között tartott eseményen hagyományosan az osztályfőnökök a végzős diákok szíve fölé egy, az elválást szimbolizáló szalagot tűznek. A megyében nem kevesebb mint 945 nappali tagozatos tanuló tapossa utolsó évét a középiskolában.

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a kelet-nógrádi terület négy gimnáziumában összesen 273 végzős növendék tanul, akik decemberben és januárban kapták, kapják meg a szalagavató ünnepélyeken az érettségi előtt álló diákok jelképét.

– A Salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban 88 fő, a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégiumban 83 végzős diák, míg a bátonyterenyei székhelyű Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium tanulói közül 16 fiatal mellkasára már feltűzték az osztályfőnökök a szalagokat. A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium 86 diákja számára ma tartanak szalagavató ünnepséget – tudatta Simon Tibor.

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója kifejtette: intézményeik közül három középiskolában, összesen 130 diák kezdte meg az utolsó tanítási évét szeptemberben.

– A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban már november óta viselhetik a végzősök a szalagot. Ellenben a Mosoly Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola, Szakközépiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium, illetve a RIDENS Szakgimnázium növendékeinek még február 7-ig várniuk kell az ünnepségre – mondta Nagyné Barna Orsolya.

A szalagavató rendezvények a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSZC) mind a nyolc tagintézményében lezajlottak december végéig, amelyek során 522 nappali tagozatos diák kapta meg az elválás jelképét. A sort a Táncsics Mihály Szakgimnázium nyitotta, ahol három végzős osztály 76 növendékét ünnepelték tanárok, iskolatársak és családjaik. Őket követte a Stromfeld Aurél, valamint a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola. Ez előbbi intézményben 80, míg utóbbiban 42 diák viselheti a szalagot a ballagásig. A további szakgimnáziumok és szakközépiskolák közül a Szent-Györgyi Albert 82 tanulója, a Fáy András 50 növendéke, a Szondi György 67 diákja, míg a Borbély Lajos 44 nebulója sorakozott fel az osztályfőnökök előtt, hogy megkapják a jelképet, amely szimbolizálja: megértek rá, hogy a való életben – vagy felsőfokú tanulmányok megszerzésében – bizonyítsák rátermettségüket.

Az SSZC tagintézményei közül a Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola nem tartott összevont szalagavató ünnepséget. Az osztályok saját elképzeléseik és lehetőségeik szerint valósították meg a szalagavatót. Ennek fényében nyár elején előreláthatólag az intézmény nappali tagozatán 40 szakgimnazista és 41 szakközépiskolai tanuló vesz majd búcsút középiskolájától.

Tavaly a megyeszékhely egészségügyi szakközépiskolája kikerült az SSZC szárnyai alól, és a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájaként működik tovább. Idén egy végzős osztály 20 diákja kapott szalagot az intézményben.

Közel két évszázados a tradíció

Az első szalagavató ünnepségről való feljegyzések szerint a hagyomány az 1830-as években Selmecbányáról indult. Akkoriban még valétálásnak hívták az eseményt. Ez a kifejezés a latin Valete szóból eredeztethető, amely magyarul annyit tesz: Éljetek boldogul! Az akkor még rendszerint zöld színű szalagokat ünnepi keretek között adták át az utolsó iskolaévük második felét megkezdő tanulóknak. A ceremónia után az utcára vonultak, ahol felsorakoztak. Elől a legidősebb diák kapott helyet kezében egy botra tűzött tölgycsokorral, mögötte álltak a többiek, akiknek kalapjait egy-egy tölgyfalevél díszítette. Ezután az alsóbb éves diákok fáklyásmenettel kísérték el a végzősöket a város kapujáig, ahol szimbolikus szertartással – egy fenékberúgással – búcsúztak el tőlük. A diákok innen átmentek a vigadóba, ahol egy bál zárta az ünnepséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában