Manóvár

2020.01.16. 17:20

Anyukák és gyermekeik együtt játszhatnak a szécsényi gyerekházban

Kilenc éve működik a szécsényi Manóvár Gyerekház, ahol hároméves korig fogadják a gyermekeket és szüleiket. A foglalkozások alapvető célja, hogy a gyermekek könnyebben beilleszkedjenek a közösségbe, és megfelelően felkészüljenek az óvodai életre.

Szenográdi Ferenc

Sok programon keresztül szoktatják a gyermekeket a közösséghez, a szülők pedig tapasztalatot cserélhetnek

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

A ház szolgáltatása azért is fontos, mert a hátrányos helyzetű családok gyermekeinél elősegíti a szocializálódást. A szülők itt együtt lehetnek gyermekeikkel és a többi szülővel, akikkel tapasztalatot cserélhetnek a gyermeknevelésről.

Sok programon keresztül szoktatják a gyermekeket a közösséghez, a szülők pedig tapasztalatot cserélhetnek
Fotó: Sz.F. / NMH

Király Mónika, a ház vezetője elmondta, hogy 8–14 óra között fogadják a szülőket és gyermekeiket. Gyakori vendégük a védőnő, aki szívesen osztja meg tanácsait a szülőkkel, válaszol a kérdéseikre.

A gyerekház jól felszerelt, rendelkeznek a szükséges fejlesztőjátékokkal és azokon kívül is sok játék áll az apróságok rendelkezésére a szép, tágas szobában. Egy konyha is a rendelkezésükre áll, ahol tízórait készítenek a gyerekeknek.

Előfordul, hogy a szülők is bekapcsolódnak a munkába. A közös együttlét jó alkalom, hogy megosszák egymással tapasztalataikat a gyermekek viselkedéséről, érdeklődéséről. Előfordul, hogy egy-egy szülő a ház mosókonyhájában lévő mosógépet is igénybe veszi. A legfontosabb, hogy az apróságok jól érezzék magukat a családias légkörben, és a játék során fejlődjenek a képességeik. A gyerekház a szülő és a gyermekek kapcsolatának erősítése mellett jelentős tere a közösségbe való beilleszkedésnek.

Doman Zsuzsanna gyermekével, a másfél éves Zéténnyel hetente ellátogat a gyerekházba, s ahogy mondta, Zétény nagyon jól érzi ott magát. Egyre inkább beilleszkedik a közösség életébe. Több mindent megtanult már idősebb társaitól, például azt is, hogyan kell felmászni a csúszdára. Az anyuka elmondta, hogy a különböző foglalkozásokba is bekapcsolódnak és részt vettek a karácsonyi díszek készítésében is.

Borbásné Mócsány Kitti a kis Lucával már több mint egy éve igénybe veszi a ház szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a gyermekház jól megalapozza az óvodára való felkészítést. Fontosnak tartja, hogy itt a gyermekek együtt játszhatnak, ezzel megtanulják a közösségben való részvételt. Elmondta, hogy a gyerekházhoz közel van a Várkert, s jó idő esetén többször is kimennek oda kirándulni, piknikezni.

Horváthné Murányi Bernadett elmondta, hogy az ő gyermeke is nagyon jól érzi magát a többiek között, s dicsérte a ház szolgáltatásait.

A hároméves korig megélt élmények beépülnek a gyermekek életvitelébe, és fontos szerepet töltenek be az elkövetkezendő életük alakulásában. A ház elősegíti számukra a közösségbe való beilleszkedést, s hozzájárul személyiségük fejlődéséhez.

A Manóvár Biztos Kezek Gyerekház 2010-ben nyitotta meg kapuit Szécsényben. Fenntartását 2012-ig több formában oldották meg, majd azután a város vette át a fenntartási és működtetési feladatokat. A Biztos Kezdet Gyerekházak bekerültek a gyermekjóléti alapellátásba, így teljes egészében állami finanszírozásúak.

Címkék#gyerekház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában