önorvoslás

2020.01.19. 06:50

Veszélyes túl sok fájdalomcsillapítót használni

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatása szerint május 1-jétől országszerte – így a nógrádi patikákban is – vénykötelessé válnak az ibuprofén és a dexibuprofén tartalmú gyógyszerek. Dr. Bodnár Tamást, gyógyszertárvezető-szakgyógyszerészt a változtatás miértjéről és a fájdalomcsillapítók használatáról kérdeztük.

Palchuber Kinga

Gyógyszertári munka. A változásokról a szakemberek tájékoztatást adnak

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

Az OGYÉI közleménye szerint a 600 és a 800 milligramm ibuprofént és a háromszáz milligramm dexibuprofént tartalmazó tablettákat érinti a májusi változás. Dr. Bodnár Tamás portálunk érdeklődésére elmondta: az ibuprofén hatóanyagú fájdalomcsillapító gyógyszerek Magyarországon széles körben használt, zömében vény nélkül hozzáférhető készítmények.

Gyógyszertári munka. A változásokról a szakemberek tájékoztatást adnak
Fotó: MW

– Jelenleg 100 és 800 milligramm közötti hatóanyag-tartalommal vannak forgalomban az ibuprofén tartalmú medicinák. E hatóanyag gyulladáscsökkenő, fájdalom- és lázcsillapító hatással rendelkezik: alacsonyabb dózisban jellemzően akut panaszok – láz, fejfájás – enyhítésére, míg magasabb dózisban – elsősorban mozgásszervi betegségek esetén – a krónikus fájdalmak kezelésére szolgál – mondta.

Dr. Bodnár Tamás hozzátette: valamennyi forgalomba­hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer, így az ibuprofén hatóanyagú készítmények is folyamatos hatósági ellenőrzés alatt állnak. Ez azt jelenti, hogy a készítmény használata során jelentkező mellékhatásokat, kockázatokat az engedélyező folyamatosan monitorozza, és a hatóanyaggal történő legújabb kutatási eredményeket átülteti a hétköznapi gyakorlatba.

– Jelen esetben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) talált egy olyan faktort, ami indokolttá tette a készítmény rendelhetőségének a módosítását. A tanulmány szerint az 1200 milligramm feletti napi ibuprofén – vagy 600 milligramm dexibuprofén – használat növeli a szív- és érrendszeri esetek előfordulását. Azaz a nagyobb adagban e hatóanyagot szedő betegek körében gyakrabban fordulhat elő például vérrög képződés – mondta dr. Bodnár Tamás.

Kiemelte: a nagyobb dózist használó betegek esetében – különösen a mozgásszervi problémákra gyógyszert használók körében – kockázatnövekedést okozhat a más medicinákkal való együttes szedése, ezért indokolt az orvosi felügyelet melletti használat.

– Az EMA irányelvét figyelembe véve az OGYÉI is úgy döntött, hogy május 1-jétől a 600 és 800 milligrammos ibuprofén, illetve a 300 milligrammos dexibuprofén hatóanyagú készítmények vénykötelessé válnak.

Dr. Bodnár Tamás elmondta: a fájdalomcsillapítók túlzott használata veszélyeket rejt magában. A vény nélküli gyógyszerekkel történő öngyógyszerezés a betegtájékoztatóban foglaltak be nem tartása esetén komolyabb egészségkárosodáshoz is vezethet.

– Az egyik ok, hogy a fájdalom egy szervi megbetegedésnek a tünete is lehet, amelyet a gyógyszerek szedésével elfedünk, de a kiváltó bajt nem szüntetjük meg – ismertette a szakember. Gyakori, hogy fogfájás esetén fájdalomcsillapítót szed a beteg, ám a tünetek egy hét utáni fennállása után sem fordul fogorvoshoz, ez pedig a fog elvesztéséhez vezethet. Az önorvoslás veszélye a mellékhatások megjelenése is.

Megyeszerte tanácsot adnak

A fájdalomcsillapítók körében számos készítmény áll a nógrádi lakosság rendelkezésére. A vény nélkül kapható gyógyszerek – a betegtájékoztatóban foglaltak betartása mellett – biztonsággal szedhetők. – Azonban itt is lehetnek kivételek, egyes készítmények ellenjavalltak például gyomorfekélyeben szenvedőkénél, májproblémák vagy veseelégtelenség esetén. Fokozott figyelemmel kell fájdalomcsillapítót választani más gyógyszereket szedőknek, várandós anyukáknak vagy fiatal felnőtteknek – hangsúlyozta dr. Bodnár Tamás.

Hozzátette: a megfelelő gyógyszer kiválasztásában a gyógyszerészek szakszerű tanácsot tudnak adni szerte Nógrádban. Manapság vannak, akik a televíziós reklámok alapján választanak, vagy a szomszédtól kapott gyógyszert használják. Ehelyett az elnök azt javasolja: a patikákban dolgozó szakemberekkel folytassunk le néhány perces kommunikációt, mert így betegségünk valóban biztonságos és hatékony terápiájához juthatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában