időjós

2019.12.17. 19:45

Viharos életet él a szügyi származású csinos meteorológus

A szügyi származású, jelenleg Budapesten élő Gáspár Nikolett egy meglehetősen ritka foglalkozást választott magának: meteorológus. Munkája során nap mint nap készít időjárás-előrejelzéseket, szakmai cikkeket. Kedvenc hobbija a viharvadászat.

Sziládi Krisztina

Gáspár Nikolett a beteg emberek szolgálatába állította meteorológiai tudását Fotó: NMH

– Tervezi-e, hogy visszatér a szülőföldjére? Egyáltalán, létezik-e meteorológus állás Nógrád megyében?

– Rendszeresen járok haza Szügybe és Balassagyarmatra is, hiszen a család ott lakik, de visszaköltözni valószínűleg már nem fogok. Nógrád megyében nincs lehetőség arra, hogy meteorológusként elhelyezkedjek, sőt országos szinten is kevés ilyen álláshely van. Humán meteorológus vagyok, ilyen pozíciót pedig csak egyetlen helyen lehet betölteni az országban, a Meteo Klinikán. Örömömre szolgál, hogy olyan területen tudom hasznosítani a meteorológiai tudásomat, amely segít az embernek abban, hogy megőrizzék az egészségüket. Emellett az időjárás-érzékeny emberek életét is megkönnyíthetjük.

– Hogyan készül egy időjárás-jelentés?

– Az előrejelzés elkészítésekor bonyolult és összetett – úgynevezett – numerikus modelleket elemzünk. Mindemellett kiemelt szükség van a helyzet szakmai értékelésére is, mert elég sokszor előfordul – főleg a téli időszakban –, hogy az alkalmazott modell nem jól jelzi előre a várható időjárást.

Gáspár Nikolett a beteg emberek szolgálatába állította meteorológiai tudását Fotó: NMH

– A magyarországi repülőterek időjárása a kedvenc kutatási területe. A repülés szempontjából mi számít veszélyes időjárási jelenségnek?

– A teljesség igénye nélkül csak pár dolgot említenék. A téli időszakban az egyik veszélyt a gyakorta képződő köd jelenti, az alacsony látástávolság miatt. Az ónos esőt külön kiemelném, a napokban is előfordult, hogy átmenetileg le kellett állítani a forgalmat emiatt – tényleg roppant veszélyes! Nyáron a fő gondot a zivatar és a hozzá kapcsolódó jelenségek, a szélnyírás, a turbulencia, a jegesedés és a jégeső jelenti.

– Miben áll egy viharvadász tevékenysége? Első hallásra izgalmasnak tűnik...

– A viharvadász szó szerint vadászik a viharokra. Általában pár nappal előtte már látjuk, hogy „na, ez a helyzet jó lehet”, azaz jó esély van intenzív zivatarok, zivatarrendszerek kialakulására. A várva várt napon folyamatosan követjük az eseményeket, nézzük a konvektív adatokat, figyeljük a radarképet. Még a zivatarok kipattanása előtt útnak indulunk, hogy időben odaérjük a kiszemelt helyre. A zivatar érkezésekor vagy kialakulásakor csodáljuk a látványt, majd fotózunk és az utolsó pillanatban futunk! Volt már olyan élményem, hogy túl sokáig vártam a mezőn, és a nem túl távol lecsapó villámok kergettek haza.

– Végül árulja el, milyen időt jósol megyénkre karácsonykor?

– Egy meteorológus nem „jósol” hetekkel előre. Nem is lehetséges ilyen hosszú távú és részletekre kiterjedő előrejelzést írni. Az időjárást általában négy napra tudjuk pontosan előrejelezni, de vannak esetek – mint például egy mediterrán ciklonos helyzet –, hogy még a következő 24–36 óra is kérdéses. Reménykedjünk abban, hogy az idei karácsony fehér lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában