tortasütés

2019.12.02. 13:54

Tortáival versenyez és jótékonykodik a nógrádsipeki cukrász

Oláhné Farkas Edina néhány évvel ezelőtt kedvtelésből kezdett el tortákat sütni, azóta azonban remekművei már számos elismerést begyűjtöttek. A kreatív cukrásztól nem áll távol a jótékonykodás, nemrég egy igazán különleges tortát bocsátott licitre, amelynek bevételét a Magyar Mentőmotor Alapítvány kapja majd.

Lászlók Judit

Oláhné Farkas Edina csak tavaly szerezte meg a cukrász szakmát, a tortadekorálás iránti rajongása azonban hosszú évekkel ezelőtt kezdődött.

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Oláhné Farkas Edina tavaly szerezte meg a cukrász szakmát, a tortadekorálás iránti rajongása, azonban évekkel ezelőtt kezdődött.

– Legelőször a fiam ballagására készítettem egy tortát, aminek nagy sikere volt a család körében. Így egyre több kihívással járó finomságot sütöttem – mondta portálunknak Oláhné Farkas Edina.

– Öt évvel ezelőtt versenyeztem először a palotási tortafesztiválon, ahonnan rögtön sikerült elhoznom az első helyet. A következő években is részt vettem a rendezvényen, és további két második helyet szereztem.

Oláhné Farkas Edina csak tavaly szerezte meg a cukrász szakmát, a tortadekorálás iránti rajongása azonban hosszú évekkel ezelőtt kezdődött.
Fotó: Torjay Attila / NMH

Ezen felbuzdulva a 2017-es Milano Cake Designers Világbajnokság magyar selejtezőjén is elindult.

– Az ötödik helyet sikerült megszereznem, de erre az eredményre vagyok a legbüszkébb. Ekkor még amatőrnek számítottam. A 35 induló között azonban profi cukrászok is voltak. Mindemellett egy hónapig tartott elkészíteni a tortát. A versenyek alkalmával egy tortakészítés eszközeit árusító cég, valamint egy burkolóanyagot gyártó vállalat is támogat. Legutóbb az I. Palócföldi Tortafesztiválon sikerült megszereznie cukrász kategóriában abszolút első helyét. Az alkotás azóta is megtekinthető a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban.

– Kezdetben nem is akartam részt venni a versenyen, mivel az előre meghatározott téma nem igazán kedvezett a stílusomnak. Ennek ellenére mégis a megmérettetés mellett döntöttem. Mondanom sem kell, hogy nem bántam meg – mondta a cukrász, akire nagy hatással volt Kiss-Podmaniczky Krisztina extrémtorta-készítő.

Oláhné Farkas Edina állítása szerint az extravagáns tortákat kedveli, ugyanis a tucattortákban nem lát kihívást. Ezért, ha egyszerűbb édességet kell készítenie, akkor is igyekszik feldobni valami különlegességgel. A lényeg, hogy minél több saját kezű munka legyen benne. Ezért a torták elkészítése is körülményes.

– Arra törekszem, hogy a torták élethűek legyenek, ezért már a tervezés is sok időt vesz igénybe. Ezenkívül ott van még a formázás, valamint a kiegészítők, amelyek számomra nagyon fontosak – mondta a cukrász, akitől a jótékonykodás sem áll távol.

Alkotásaival segít és további versenyekre is készül

Korábban egy programban a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány számára is sütött süteményt. Ezen nemcsak az ott lakó csöppségek és családjuk volt jelen, hanem több kórházból is érkeztek beteg gyermekek. Mindemellett szintén ennek a programnak köszönhetően a balassagyarmati Reménysugár Gyermekotthonba is készített jegesmedve formájú tortát. Szita Jázmin, az izomsorvadással küzdő rimóci kislány születésnapi tortáját is ő készíti el minden évben, ajándékként. Nemrég egy igazán különleges tortát bocsátott licitre, amelynek bevételét a Magyar Mentőmotor Alapítvány kapja majd. A tortasütő tervei között szerepel a versenyezés mellett egy mellszobortorta elkészítése, ami hatalmas kihívás. Emellett továbbra is szeretne jótékonykodni, főleg beteg és hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában