oktatás

2019.12.11. 20:04

Hollókőn már kutyatáncot is tanítanak

Hétről hétre fülbemászó zene szól abból a hollókői próbateremből, ahol kutyák és gazdáik tökéletes összhangban táncolnak egymással. Bérczes Christine Elisabeth a dog dancinget nem csupán versenyszerűen űzi ausztrál juhászkutyáival, de Nógrád megyében egyedülálló módon oktatja is ezt a hazánkban még kevéssé elterjedt kutyás sportot. Megkötés nincs: kellő gyakorlással bármely négylábút  fel lehet kérni egy táncra…

Palchuber Kinga

Bérczes Christine Elisabeth évek óta versenyszerűen űzi a dog dancinget táncos lábú ebek társaságában

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Bérczes Christine Elisabeth idén kezdte el Hollókőn oktatni azt a Magyarországon még kevéssé ismert kutyás sportot, amelyet úgy hívnak: dog dancing. Az órák már most teljes kihasználtsággal működnek, Christine első kezdő csoportja hamarosan le is vizsgázik. A nógrádi tanítványok annyira megkedvelték ezt a különleges és kutya-gazda barátságra épülő sportot, hogy januárban az oktató a kezdő csoportok mellett már egy haladó csoportot is be tud indítani – a nehezebb gyakorlatokat előtérbe helyezve.

– A dog dancing még gyermekcipőben jár hazánkban, 2003 óta szerveznek versenyeket. Magyarra fordítva a kifejezés kutyatáncot jelent, s magába foglalja, hogy a négylábú és gazdája szinkronban mozog egymással a zenére – mondta kérdésünkre az oktató.

Hozzátette: ez a kutyás sport az engedelmességre és a bizalomra épül, s alapvetően kellő szorgalommal és kitartással bármely eb – kortól és fajtától függetlenül – megtanítható a mozdulatokra.

Bérczes Christine Elisabeth évek óta versenyszerűen űzi a dog dancinget táncos lábú ebek társaságában
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– A rakoncátlanabb kutyákkal először általában trükk- és engedelmességi órákra járnak a gazdák, s miután az alapok megvannak, jöhet a tánc! Egy hatvanperces edzésen a kutya mentálisan eléggé elfárad. Azonban a gyakorlatok nagyon jót tesznek a négylábúaknak, mert szófogadóbbá és nyugodtabbá válnak, de a gazdájuk iránti kötődés is erősödik. Otthoni gyakorlásra többször pár perces gyakorlatokat ajánlok, így a mozdulatok sokkal jobban rögzülnek – emelte ki Christine.

A dog dancingen belül a freestyle kategória egy kötetlen és távmunkát igénylő elemekből áll, itt mindenki önmagát teszi bele a produkcióba, miközben egy táncot vagy történetet mutat be. A HTM kategória ezzel ellentétben testközeli és engedelmességi feladatokkal bővített előadásmódot kíván. A koncentráció és az összjáték nélkülözhetetlen ebben a sportban, hiszen csak így lehet a versenyeken elvárt – látványos elemekből álló és fegyelmező gyakorlatokból álló – zenei aláfestéssel színesített kűröket előadni.

– A kutya többek között megtanulja a láb közötti szlalomot, az ültetést, a hátrafelé menetet, a különböző fordulatokat, ugrásokat, hempergéseket, de a könnyedebb négylábúak a két lábon járást is művészien művelik. A dog dancer kutyák akár ötvennél is több trükköt el tudnak sajátítani – hangsúlyozta az oktató, aki szerint a tanítás során a jutalomfalatok, a simogatások, a játéktárgyak és a pozitív megerősítés mindig építően hatnak a kutyák motiváltságára.

A versenyeken elsősorban az ebek tehetségét kell előtérbe helyezni: az előadás középpontjában a kutya és az ő képességei állnak. A zsűri a technikai kivitelezés és a művészi érték szempontjából pontozza a látottakat.

– Számít nekik, hogy milyen a trükkök végrehajtása és nehézsége, hogy a kutya mennyire szívesen dolgozik együtt a felvezetővel és mennyire pontos a feladatok teljesítésében. Kötelező elemek nincsenek, a lényeg, hogy semmilyen mozgás ne veszélyeztesse a négylábú egészségét! – hangsúlyozta Christine.

Az oktató valamennyi kutyatulajdonosnak ajánlja a dog dancinget, hiszen mint mondta: nem kell ahhoz profi versenyzőnek lenni, hogy a kedvenceikkel felhőtlen perceket töltsenek el.

Négylábúival meghódítja a világot

– Mindig imádtam a kutyákat! Először elvégeztem egy kutyakozmetikai tanfolyamot, majd kutyatrénernek tanultam. A dog dancinget egy barátnőm ösztönzésére próbáltam ki évekkel ezelőtt, azóta nem tudom abbahagyni! – mondta Christine, aki először Meredithszel kezdte el művelni a freestylet. A 3,5 éves ausztrál juhászkutya kölyökkorában igen domináns volt, de gazdája kitartásának köszönhetően olyan összhang alakult ki kettejük közöttük, hogy ma már rendre eredményesen szerepelnek a versenyeken. Christine másik táncoslábúja, a kétéves Chanel is versenyszerűen sportol, aki a HTM kategóriában hódítja a zsűri szívét. Christine idén mindkét kutyával kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra és a FCI Dog Dance Világbajnokságra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában