kártevők

2019.12.09. 06:55

Idén drágábban kerül az ünnepi asztalra a diós bejgli

Idén aggódhatunk, lesz-e a karácsonyi asztalon diós bejgli. A kereskedők elmondása alapján több háziasszony már jó előre elkezdte megvásárolni a karácsonyi süteménybe valót, aminek akár a négyezer forintot is elérheti kilónkénti ára. Jelentős károk érték ugyanis a termesztőket, van ahol a teljes állomány áldozatául esett a dióburokfúró légynek.

Kakuk Klaudia

Dió helyzet Nógrádban illusztráció

Fotó: NMH

Portálunknak több diófabirtokos is elbarnult héjú és idő előtt lehullott, gyenge minőségű termésről panaszkodott. Az idei diót – az időjárási viszontagságok mellett – javarészt a dióburokfúró légy tett tönkre. Az Amerikából érkezett rovarfaj 2011-ben bukkant fel Magyarországon. Munkálkodása a dióbél ráncosodását okozza, illetve csökkenti a termés méretét és korai hullást idézhet elő.

– A diólégy ellen nehéz a fák védelmét megoldani. A szakemberek ugyan javasolják, hogy nyáron takarjuk le a kisebb fákat, de még nem találtak megfelelő irtószert a kártevőre – fejezte ki aggódását Gajdos Hajnalka kereskedő, aki idén háromezer forintért tudja eladni a dió kilóját.

Gajdos Hajnalka kereskedő idén háromezer forintért tudja kínálni a dió kilóját
Fotó: NMH

Nógrád megyében változó mértékben károsította az ültetvényeket a kártevő.

– Van, ahol a teljes termés megsemmisült, illetve vannak olyan termesztők, akik nem szenvedtek érzékelhető minőségi, illetve mennyiségi károkat – jellemezte szűkebb hazánk idei terméshozamát Vértessy Ágnes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei igazgatója. Hozzátette: a károsító megjelenésének következtében a héjas dió felvásárlása gyakorlatilag szünetel.

Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea salgótarjáni cukrászda-tulajdonos évek óta biztos forrásból vásárolja a minőségi dióbelet.

– Mivel tavaly rendkívül nagy népszerűségnek örvendett a belőle készült bejgli – ami karácsonyra az utolsó szálig elfogyott –, idén jóval több sütemény elkészítésére rendezkedtünk be. Dióból is többet vásároltam, és nincs okom panaszra, mert nagyon szép, világos, foltmentes terméseket kaptam – mondta Tőzsérné Szentgyörgyi Andrea.

Hozzátette: míg tavaly a cukrászdák 1500 forint körüli áron vették át a tisztított diót, fogyasztói ára az üzletekben és a zöldségesekben 2000–2600 forint körül alakult. Ami a boltok kínálatát illeti, az előző évekhez képest idén 3000–3500 forintot is elkérhetnek a frissen tisztított csonthéjas kilójáért, de nem ritka, aki ennél drágábban árulja termését.

Nő a termőterület, fogy a dió

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi adatai szerint a dió-termőterület mennyisége megközelíti a hatezer hektárt, ez várhatóan tovább növekszik, amit az előző évek is mutatnak. Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd a telepítéseknek köszönhetően csaknem 7,9 ezer tonnára nőt 2017-ben, ellenben 2018-ban csaknem 2 ezer tonnával csökkent. A KSH tavalyi adatai szerint ebből közel 100 tonna jut a felvásárlóknak, több mint ezer tonnát pedig piacokon értékesítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában